ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Billy Idol και το κλασικό του τραγούδι που είναι εμπνευσμένο από έναν serial killer

Ο Billy Idol και το κλασικό του τραγούδι που είναι εμπνευσμένο από έναν serial killer

Ο Billy Idol εμφανίστηκε την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, στο Σιάτλ. 

AP Photo/Ted S. Warren

Ο Billy Idol είναι ένας θρύλος της ποπ, αλλά πάντα υπήρχαν πολλά περισσότερα στη δουλειά του από ωραία μαλλιά, δερμάτινα μπουφάν και παραμορφωμένες εκφράσεις του προσώπου.

Εισήγαγε μία περίτεχνη νότα στην ποπ και σε συνδυασμό με έναν εκλεπτυσμένο ροκ ήχο, καθιερώθηκε σαν ένας από τους πρωτοπόρους της «Δεύτερης Βρετανικής Εισβολής» που κατέκτησε την Αμερική στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Με τραγούδια όπως τα «Dancing With Myself», «White Wedding» και, φυσικά, το «Rebel Yell», ο Λονδρέζος δεν άργησε να βρει τη θέση του ως frontman της Generation X. Ωστόσο, παρ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Idol ήταν ικανός και για πιο τρυφερές στιγμές.

Το πιο αργό τραγούδι που δημιούργησε ο Idol είναι το «Eyes Without A Face», το δεύτερο σινγκλ από το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του, Rebel Yell. Κυκλοφόρησε το 1984 και το κομμάτι έδειξε μια διαφορετική θεματική και ηχητική φιγούρα από αυτό που είχαν συνηθίσει οι θαυμαστές του τραγουδιστή και ανέδειξε για άλλη μια φορά την καλλιτεχνική του εμβέλεια. Ο τίτλος του τραγουδιού που αναφέρεται στον αγγλικό τίτλο της γαλλικής ταινίας τρόμου του 1960 Les Yeux sans Visage παρουσίαζε τη θέση του Idol για τις εικαστικές τέχνες παράλληλα με τη μουσική.

Τώρα, για να γιορτάσει την 40η επέτειο του Rebel Yell, ο Idol μοιράστηκε το The Making of ‘Eyes Without A Face’ (Vevo Footnotes) στο YouTube σε αποκλειστική συνεργασία με την Vevo και αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για το τραγούδι και το εμβληματικό βίντεο. Ως γνωστόν, το κομμάτι ήταν μια μεγάλη επιτυχία και ήταν η πρώτη του επιτυχία στην πρώτη δεκάδα στις ΗΠΑ, φτάνοντας τελικά στην τέταρτη θέση στο Billboard Hot 100.

Στο κλιπ, ο Idol εξηγεί ότι ξεκίνησε να γράψει ένα τραγούδι κατά της αγάπης, καθώς η εποχή ήταν γεμάτη με «γλυκανάλατες» επιτυχίες.

O Idol εξήγησε: «Μου άρεσαν πολλές βωβές ταινίες γιατί ήξερες ότι έκαναν πράγματα με μπογιά, ξύλο και κόλλα. Ξέρετε, είναι πολύ φθηνό κατά κάποιο τρόπο, αλλά με το καλύτερο αποτέλεσμα. Είχα ένα παλιό βιβλίο που είχε πολλά παλιά στιγμιότυπα. Ταινίες του Μπόρις Κάρλοφ όπως η Μαύρη Γάτα όπου βρίσκεται μπροστά σε έναν βωμό με πολλούς σταυρούς πίσω του. Έτσι, πολλά από αυτά με επηρέασαν στα βίντεο μου».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι ο χαρακτήρας που απεικονίζεται στο τραγούδι και το βίντεο προοριζόταν να είναι ένα είδος «serial killer», βασισμένο σε μία γερμανική ταινία τρόμου από το 1920. Ο Idol είπε: «Ήταν περισσότερο κάτι σαν The Cabinet Of Dr Caligari, μια βωβή ταινία όπου όλα ήταν ζωγραφισμένα, άρα υπήρχε ένα ψυχωτικό στοιχείο, γιατί υποτίθεται ότι ήταν κάποιου είδους κατά συρροή δολοφόνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ