ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς το «Curb your Enthusiasm» οδήγησε στην αθώωση ενός κατηγορούμενου για φόνο

Πώς το «Curb your Enthusiasm» οδήγησε στην αθώωση ενός κατηγορούμενου για φόνο

Ο Λάρι Ντέιβιντ φτάνει σε μια προβολή του "Curb Your Enthusiasm" κατά τη διάρκεια του PaleyFest την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες. 

Richard Shotwell/Invision/AP

Μετά το τέλος του Seinfeld, ο συνδημιουργός της σειράς, Larry David, άρχισε να εργάζεται σε ένα νέο έργο, το Curb Your Enthusiasm. Η κωμική σειρά προβλήθηκε το 2000, με τον David να πρωταγωνιστεί ως μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του.

Το 2003, ένα επεισόδιο του Curb γυριζόταν ως μέρος της τέταρτης σεζόν, με τίτλο «The Car Pool Lane». Σε αυτό το επεισόδιο, ο Larry αποφασίζει να πάει με τον μάνατζερ και τον καλύτερο φίλο του, τον Jeff, να παρακολουθήσει έναν αγώνα μπείζμπολ.

Τελικά, καταλήγει να πάει μόνος του στον αγώνα αλλά βρίσκεται κολλημένος σε μποτιλιάρισμα, που τον καθυστερεί πολύ. Έτσι, έχει την έξυπνη ιδέα να πάρει μια πόρνη που στέκεται σε έναν κοντινό δρόμο προκειμένου να μπορέσει να μπει στη βοηθητική λωρίδα.

Στο γήπεδο, υπάρχουν πολλά πλάνα του στο κοινό, όπου βλέπει τον Marty και, όπως ήταν αναμενόμενο, διαφωνεί μαζί του. Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας ονόματι Χουάν Καταλάν βρισκόταν με την κόρη του στο γήπεδο, παρακολουθώντας τον αγώνα από το ίδιο τμήμα του κοινού που κινηματογραφούσε ο Larry για το επεισόδιο.

Ωστόσο, η ζωή του Καταλάν έμελλε να ανατραπεί πολύ σύντομα. Το ίδιο βράδυ, ένα 16χρονο κορίτσι ονόματι Μάρθα Πουέμπλα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Καλιφόρνια λίγο μετά από μία δίκη εναντίον του αδελφού του Καταλάν, Μάριο, μέλους συμμορίας. Έτσι, η αστυνομία συνέδεσε το έγκλημα με τον Κάταλαν, ο οποίος έτυχε να έχει ποινικό μητρώο από την εφηβεία του.

Κατέληξε να καταδικαστεί σε ποινή σε θάνατο παρόλο που ήταν ανένδοτος ότι δεν διέπραξε το έγκλημα. Ο Καταλάν τόνισε ότι παρακολουθούσε τον αγώνα των Ντότζερς εκείνο το βράδυ, αλλά δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ήταν εκεί. Οι εισαγγελείς απαιτούσαν βίντεο και έτσι ο δικηγόρος του Τοντ Μέλνικ, έκανε ό,τι μπορούσε για να βρει πλάνα από το βράδυ του αγώνα.

Ο Καταλάν θυμήθηκε ότι κάτι κινηματογραφούνταν όχι πολύ μακριά από το σημείο που καθόταν, αλλά δεν είχε ιδέα τι ήταν. Ο Μέλνικ επικοινώνησε με το στάδιο και ανακάλυψε ότι το Curb Your Enthusiasm γυριζόταν στο σημείο την ίδια μέρα. Ετσι ήρθε σε επαφή με τους παραγωγούς, ζητώντας να δει όλα τα πλάνα που είχαν από το παιχνίδι. Μετά από εκτενή ανάλυση για ώρες, ο Μέλνικ τελικά εντόπισε τον Καταλάν και την κόρη του στο πλήθος από πολλές οπτικές γωνίες.

Οι πιθανότητες να βρεθεί ο Καταλάν στο βίντεο ήταν απίστευτα ελάχιστες, λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων στο γήπεδο, αλλά κατέληξε να εμφανιστεί μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον Larry καθώς διέσχιζε την κερκίδα. Μπορείτε να τον δείτε μαζί με την κόρη του να επιστρέφουν στις θέσεις τους αφού αγόρασαν σνακ για το παιχνίδι, να περπατούν μπροστά από τον Larry και μετά να κάθονται μερικές σειρές πίσω του.

Ο Καταλάν απαλλάχθηκε τελικά από τις κατηγορίες και μπόρεσε να επανενωθεί με την οικογένειά του.

Όσο για τον δολοφόνο της Πουέμπλα, ένα μέλος της συμμορίας τελικά συνελήφθη και φυλακίστηκε για το έγκλημα αρκετά χρόνια αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ