ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση κυκλαδίτικων κοσμημάτων στη Μύκονο

Έκθεση κυκλαδίτικων κοσμημάτων στη Μύκονο
Αφίσα της έκθεσης «Vanity – Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες» Facebook @efakyk

Αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες που η ιστορία τους ανιχνεύεται σε βάθος επτά χιλιετιών, από τη νεολιθική εποχή έως τη δεκαετία του 1970, περιλαμβάνει η αρχαιολογική περιοδική έκθεσης «Vanity – Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», τα εγκαίνια της όποιας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

Η έκθεση των 230 εκθεμάτων προερχομένων από δεκαεννέα Κυκλαδονήσια, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και συνδιοργανώνεται από τον δήμο Μυκόνου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα περισσότερα εκθέματα, παλιότερα και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό.

Ανάμεσα σ' αυτά ξεχωριστή θέση κατέχει ο σταυρός της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους, το μοναδικό κόσμημα που της απέμεινε, αφού η Μυκονιάτισσα –αργότερα επίτμη αντιστράτηγος– διέθεσε όλα τα υπάρχοντα της στην Επανάσταση του 1821.

Τη θεματική της έκθεσης υποστηρίζουν τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα: μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου της Θήρας, αλλά και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο.

Η έκθεση κλείνει με σύγχρονες δημιουργίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, που σχεδίασαν ειδικά για την περίσταση, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, στην Αθήνα και σε μουσεία του εξωτερικού.

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης ξεφεύγει από τα όρια μιας συνήθους αρχαιολογικής έκθεσης. Μέσα από επιλεγμένα κοσμήματα από ταπεινά υλικά αλλά και πολύτιμα μέταλλα, όλα μοναδικά στο είδος τους, παρουσιάζεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίσει τον εαυτό του.

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, εκφράζει την ικανοποίηση του για τη «πρωτότυπη έκθεση διεθνούς εμβέλειας» που διοργάνωσε η δημοτική αρχή και φιλοξενεί η Μύκονος, η οποία με αυτήν την ετήσια εκδήλωση «δηλώνει παρούσα και πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ