ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι ο Nτόναλντ Τραμπ το αρχέτυπο του ανερχόμενου φασισμού;

Είναι ο Nτόναλντ Τραμπ το αρχέτυπο του ανερχόμενου φασισμού;

Ο υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο που διχάζει τους Ρεπουμπλικανούς Ντόναλτ Τραμπ δεν πρέπει να νιώθει καλά τελευταία. Στην περίπτωση που νιώθει, μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των έγκριτων εφημερίδων και των περιοδικών αρκεί για να τον κάνουν να αναθεωρήσει πολλές από τις πρακτικές του αν όχι ολόκληρη τη στρατηγική του και ρητορεία του.

Μόλις εχθές η Washington Post δημοσίευσε editorial που τον χαρακτηρίζει όχι απλά “ένα πρόβλημα που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο τους Ρεπουμπλικανούς αλλά μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει το έθνος και να την ξεπεράσει”. Στο άρθρο της η εφημερίδα χρησιμοποιεί εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για τον υποψήφιο Τραμπ.

“Ο επιχειρηματίας είναι με μοναδικό τρόπο ακατάλληλος να υπηρετήσει ως πρόεδρος, τόσο από πλευράς εμπειρίας, όσο και σε επίπεδο ταμπεραμέντου” σημειώνει το άρθρο που ορίζει και την επίσημη γραμμή της εφημερίδας απέναντι σε έναν υποψήφιο που “δεν διαθέτει τίποτα στο βιογραφικό του που να υποδεικνύει πως μπορεί να είναι επιτυχής η θητεία του ως πρόεδρος”.

“Γεννήθηκε σε μια επιχειρηματική οικογένεια, σφυρηλατημένη επιτυχώς από τον πατέρα του, ενώ στο ενεργητικό του διαθέτει επιτυχίες, αποτυχίες και επανειλημμένα επεισόδια όπου ο εκκεντρικός κύριος Τραμπ προτίμησε να ‘σώσει εαυτόν’ κάνοντας κακό σε ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν” συμπληρώνει. H Washington Post δεν είναι μόνη.

Σε παράλληλο χρόνο η συντηρητική Wall Street Journal υποστηρίζει ανοικτά ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να διορθώσει την παραπαίουσα προεκλογική εκστρατεία του έως την Ημέρα της Εργασίας ή να παραιτηθεί, η Νew York Times αμφισβητεί την ειλικρινή ατζέντα του για την Αμερική υπενθυμίζοντας τις αμφίβολες σχέσεις του με τη Μόσχα και το περιοδικό TΙΜΕ μιλάει για την αποτυχημένη σε όλα προσπάθεια του να κάνει οτιδήποτε σωστά.

Στο τεύχος που κυκλοφορεί στις 22 Αυγούστου το περιοδικό εικονογραφεί το “λιώσιμο” του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ένα σκίτσο ευφυές. Σε αυτό η μάσκα του Τραμπ μοιάζει να αλλοιώνεται με τη λέξη “Meltdown” -δηλαδή κατάρρευση- να συνοδεύει την εικονογράφηση ενός πολιτικού ναυαγίου.

trump melt final

Τελευταία είσοδος στον πόλεμο των media απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ το πάντα αιρετικό Adbusters που καταφέρνει να κάνει ένα εξώφυλλο που προχωράει στο δια ταύτα.

Το περιοδικό από τον Καναδά που κυκλοφορεί έξι μήνες το χρόνο και επιτίθεται στο σύστημα με όποιον σημειολογικό τρόπο μπορεί, εικονογραφεί τον Ντόναλντ Τραμπ με ένα barcode στη θέση που ο Αδόλφος Χίτλερ είχε το μουστάκι του.

Με τίτλο του "Cool Fascismo" το συλλεκτικό τεύχος #127 του Adbusters μιλάει για την άνοδο του φασισμού στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό κάνοντας λόγο για μια παθογένεια που μυρίζει διαφθορά και σαπίλα. “Tα φασιστικά κινήματα διακρίνονται παντού και κάθε μέρα ο κόσμος ολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στο χάος. Έχουμε ξεχάσει τα διδάγματα του παρελθόντος; Θα θάβουμε το κεφάλι μας μέσα στις ανέσεις της εικονικής πραγματικότητας, ενώ οι εγωμανείς αποπλανούν τις μάζες;” αναρωτιέται το περιοδικό.

ADBUSTERS TRUMP

Το σατιρικό περιοδικό MAD υπογράμμισε την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στο τεύχος Αυγούστου πιο χιουμοριστικά, κάνοντας ένα κωμικοτραγικό σχόλιο για την κούρσα που λήγει τον Νοέμβριο.

MAD TRUMP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ