Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια και μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη
Ανανεώθηκε:
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η σπουδαία ποιήτρια και μεταφράστρια, Τζένη Μαστοράκη.
Η Τζένη Μαστοράκη γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1949 στην Αθήνα και σπούδασε βυζαντινή και μεσαιωνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ανήκει στη Γενιά του '70, ομάδα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, και ειδικότερα προς το τέλος της Χούντας των Συνταγματαρχών και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Η πρώτη εμφάνιση ποιήματος της έγινε το 1971. Το ποίημα αυτό συμπεριλήφθηκε στην «Αντι-ανθολογία» του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο«Διόδια», εκδόθηκε το 1972.
Τα ποιητικά έργα της κίνησαν το ενδιαφέρον του Γιάννη Ρίτσου και της Νανάς Καλλιανέση, ενώ τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και δημοσιεύθηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά ανά τον κόσμο.
Παράλληλα, εξίσου σημαντικό ήταν το μεταφραστικό της έργο. Μετέφρασε λογοτεχνία και θεατρικά, με πιο γνωστή τη μετάφραση στα ελληνικά του θρυλικού «Φύλακα στη σίκαλη» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ.
Το 1989 βραβεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με το βραβείο Thornton Niven Wilder για το μεταφραστικό της έργο. Επίσης, το 1992 έλαβε βράβευση από τη Διεθνή Επιτροπή Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ, International Board on Books for Young People) για τη μετάφραση του παιδικού βιβλίου «Ο ταξιδιώτης της αυγής»..
«Η Αλβανία δεν πωλείται»: Η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ενάντια στα σχέδια Κούσνερ
08:39
Νόλαν, η Ωραία Ελένη και ο Όμηρος: Τι λένε δύο κορυφαίοι φιλόλογοι για το ζήτημα της «Οδύσσειας»
08:30
Τεμπονέρας: Στην ΕΛ.Α.Σ έχουμε περισσότερο ανάγκη από στρατιώτες και όχι στρατηγούς
08:20
Τηλεφωνική επικοινωνία 90 λεπτών Πούτιν με Τραμπ- Έτοιμες να συνδράμουν στο τέλος του πολέμου οι ΗΠΑ
08:10