ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Βενετίας: Αποθέωση για τον αιώνια έφηβο του ευρωπαϊκού σινεμά, Ζαν-Πολ Μπελμοντό

Φεστιβάλ Βενετίας: Αποθέωση για τον αιώνια έφηβο του ευρωπαϊκού σινεμά, Ζαν-Πολ Μπελμοντό
REUTERS/Alessandro Bianchi

Το τσιγάρο ήταν μόνιμα κρεμασμένο στο στόμα του και το σκωπτικό, γελαστό ύφος του, έχει μείνει στη μεγάλη οθόνη για πάντα. Σήμερα, εμφανώς καταβεβλημένος από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2001 αλλά ακόμη χαμογελαστός ο εμβληματικός "Τρελός Πιερό" γνώρισε την αποθέωση στη Μόστρα.

"Δεν σκέφτομαι ποτέ το παρελθόν μου. Κοιτάω μπροστά, μπροστά, μπροστά" διαβεβαίωσε ο "άσχημος γόης" του γαλλικού κινηματογράφου, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, κατά την άφιξή του σήμερα στη Μόστρα όπου θα τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του.

Ο Γάλλος ηθοποιός καθώς περπατούσε στο κόκκινο χαλί είχε δίπλα του μια υπέροχη Σοφί Μαρσό. Αν και δεν θυμίζει πλέον τον ατίθασο Μισέλ Ποϊκάρ του "Με κομμένη την ανάσα" ο μύθος του γαλλικού κινηματογράφου Μπελ Μπελ κέρδισε ξανά τις επευφημίες του κόσμου, πέντε χρόνια μετά τις Κάννες που τον τίμησαν το 2011. Τότε αποκάλεσε τον ειδικό Χρυσό Φοίνικα που του έδωσε ο πρόεδρος του φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ ένα "δώρο θεού".

2016 09 08T133009Z 1368596524 D1BEUACXDHAC RTRMADP 3 FILMFESTIVAL VENICE

Από το 1956 ως το 2008, όταν και σταμάτησε την καριέρα του στον κινηματογράφο ο άσχημος γόης έδινε ερμηνείες ουσιαστικές και βαθιά προσωπικές.

"Όταν ήμουν νέος ήρθα στη Ρώμη και έψαχνα την Τσινετσιτά (τα ιταλικά κινηματογραφικά στούντιο). Επέστρεψα στο Παρίσι και με πήρε τηλέφωνο ο Βιτόριο Ντε Σίκα για να μου πει ότι γύριζε μια ταινία με τη Σοφία Λόρεν και αυτή η ταινία είχε τον τίτλο Η Ατιμασμένη", αφηγήθηκε, αναπολώντας την πρώτη ταινία που γύρισε στην Ιταλία.

"Έχω έρθει πολλές φορές στη Βενετία (...) Ήρθα το 1960 και επέστρεφα συχνά. Αυτό που μου άρεσε ήταν που πέταξα πάνω από τη Βενετία κρεμασμένος από ένα ελικόπτερο στα γυρίσματα της ταινίας 'Ο μάγκας με τα χίλια πρόσωπα'" πρόσθεσε.

2016 09 08T132557Z 2112900183 D1BEUACWTPAC RTRMADP 3 FILMFESTIVAL VENICE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ