ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Εμίρ Κουστουρίτσα υπογράφει μια ιστορία αγάπης με φόντο τον πόλεμο στα Βαλκάνια

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Εμίρ Κουστουρίτσα υπογράφει μια ιστορία αγάπης με φόντο τον πόλεμο στα Βαλκάνια
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα μαζί με τις ηθοποιούς Σλόμποντα Μικάλοβιτς (Sloboda Micalovic) και Μόνικα Μπελούτσι στο κόκκινο χαλί για την ταινία «Na Mlijecnom Putu» (On The Milky Road), στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Alessandro Bianchi

Mια ιστορία αγάπης την εποχή του πολέμου αποτελεί την «πολιτική δήλωση» του σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα (Emir Kusturica) και την τελευταία του συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα ενός φεστιβάλ κινηματογράφου, δήλωσε σήμερα ο βραβευμένος σκηνοθέτης στη Βενετία.

Ο Σέρβος δημιουργός επέστρεψε στο παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου με το «Na Mlijecnom Putu» (On The Milky Road), την ιστορία ενός γαλατά που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενός πολέμου –που δεν διευκρινίζεται για ποιον ακριβώς πρόκειται– η ζωή του οποίου ανατρέπεται από την άφιξη μια μυστηριώδους Ιταλίδας.

Η ταινία είναι μεταξύ των 20 ταινιών που συναγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα.

«Θέλω να βρεθώ εκτός αυτής της ανταγωνιστικής κινηματογραφικής ζωής όπου είναι σημαντικό το εάν θα νικήσεις ή όχι»,είπε ο 61χρονος δημιουργός σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι η όλη εμπειρία δημιουργεί πολύ άγχος και στρες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνω άλλες νέες ταινίες, όχι όμως άλλο ανταγωνισμό», υπογράμμισε.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1981 με την ταινία «Θυμάσαι την Ντόλυ Μπελ;» (Do You Remember Dolly Bell?) σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Ο πολυπράγμων δημιουργός δηλώνει ότι τώρα θέλει να επικεντρώσει την ενέργειά του στην καλλιέργεια βιολογικών φρούτων και να φτιάχνει χυμούς στην φάρμα του.

Στην ερώτηση πότε θα κάνει ξανά ταινία απάντησε: «όταν νιώσω ότι πρέπει».

Στην ταινία On The Milky Road, ο Κουστουρίτσα πρωταγωνιστεί στο ρόλο του γαλατά μαζί με την Ιταλίδα ηθοποιό Μόνικα Μπελούτσι (Monica Bellucci). Η ταινία, της οποίας υπογράφει το σενάριο, είναι η πρώτη που γυρίζει σε διάστημα εννέα ετών, ενώ χρειάστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια για να την ολοκληρώσει.

«Την ονομάζω την πολιτική μου δήλωση καθώς έχω αναμείξει δύο βασικούς δημιουργούς της ανθρώπινης ζωής: την αγάπη και τον πόλεμο», επισήμανε ο σκηνοθέτης, υπογραμμίζοντας ότι νιώθει θλίψη βλέποντας ανθρώπους να συνεχίζουν να σκοτώνονται σε συρράξεις, είκοσι χρόνια μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Όπως είπε:

Ο πόλεμος έχει γίνει σχεδόν μεταφυσικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ