ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε στην Καρδίτσα

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε στην Καρδίτσα
Άποψη από τον αρχαιολογικό χώρο «Ιερό Ιτωνίας Αθηνάς», στα Φίλια (φωτογραφία αρχείου) ΥΠΠΟ

Αρχαίους θησαυρούς από ασήμι και πηλό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Καρδίτσα, στον μεγαλύτερο οικισμό που έχει ανασκαφεί ως τώρα στη Θεσσαλία.

Οι εργασίες που γίνονται για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Ε-65 έφεραν στο φως έναν οικισμό της Αρχαϊκής και Κλασικής εποχής στη θέση Φίλια Καρδίτσας, στις βόρειες παρυφές της οποίας έχει εντοπιστεί το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια σειρά από πολύτιμα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα ασημένιο δαχτυλίδι Αρχαϊκής εποχής (7ος-6ος π.Χ. αιώνας), εύρημα σπάνιο, αιγυπτιακού στυλ, με παράσταση σκορπιού.

Βρήκαν ακόμη πλήθος πήλινων ειδωλίων με γυναικείες μορφές και ίππους, θραύσματα κεραμικής και αγγεία, αλλά και μεγάλο αριθμό από πηνία (κουβαρίστρες) και αγνύθες (υφαντικά βάρη), μαζί και οικιστικά κατάλοιπα με υπολείμματα τεσσάρων, μεγάλων αψιδωτών κτισμάτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, οι αρχαιολογικές έρευνες διεξήχθησαν σε μια έκταση περίπου 3,5 στρ. αποκαλύπτοντας σταδιακά τα λείψανα του αρχαίου οικισμού που ανήκαν σε πέντε τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις και χρονολογούνται από τον 7ο έως και τον 4ο αιώνα, καλύπτοντας την Αρχαϊκή και την Κλασική εποχή, ενώ μια τελευταία δραστηριότητα διαπιστώνεται κατά τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους (2ος-3ος μ.Χ. αιώνας).

Με απόφαση του ΚΑΣ ο οικισμός έχει καταχωθεί, αλλά τα κινητά ευρήματα έχουν καθαριστεί, συντηρούνται και μελετώνται από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Χρήστο Καραγιαννόπουλο, «ο οικισμός αυτός αποτελεί τον πρώτο και μεγαλύτερο σε έκταση αυτής της περιόδου, που έχει ανασκαφεί σε όλη τη Θεσσαλία και έρχεται να ρίξει φως σε μια σκοτεινή -μέχρι σήμερα-, αλλά πολλά υποσχόμενη για την έρευνα, περίοδο και να φωτίσει μια πτυχή της για την περιοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την πρώτη παρουσίαση του ασημένιου δαχτυλιδιού, αιγυπτιακού τύπου, ανάλογο του οποίου έχει βρεθεί στη Σικελία. Δεν αποκλείεται το εύρημα να σχετίζεται με τη γονιμότητα και να έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία, διακρίνεται ωστόσο καθαρά ένας σκορπιός στο πάνω μέρος του.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το Σάββατο, στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου, με τα πήλινα αγγεία τα οποία παριστάνουν καθιστές γυναικείες μορφές και είδωλα ίππων με ή χωρίς αναβάτες, να συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει ένα πλήθος από πηνία (κουβαρίστρες) και αγνύθες (υφαντικά βάρη αργαλειών), γεγονός που δείχνει ότι οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων ήταν η νηματουργία και η υφαντική.

Ενδιαφέρον έχουν και τα δείγματα γραπτής κεραμικής, Πρώιμης Κορινθιακής περιόδου, αλλά και η μελαμβαφής και μελανόμορφη κεραμική.

Αρκετά ήταν τα λυχνάρια που εντοπίστηκαν, τα πήλινα ειδώλια γυναικεία και ζωόμορφα, καθώς και συμποτικά αγγεία (κρατήρες, οινοχόες, κύπελλα), μερικά από τα οποία αποτελούν εισαγόμενα κεραμικά από φημισμένα κέντρα παραγωγής της εποχής, αρχικά της Κορίνθου και μετέπειτα της Αθήνας.

Τα τελευταία αποκαλύπτουν κάποιες από τις «πολυτελείς» συνήθειες των κατόχων τους, δηλαδή τα συμπόσια και -εν μέρει- τον χαρακτήρα και την κοινωνική τους θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ