ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Κέιτ Μπλάνσετ και άλλοι αστέρες απευθύνουν έκκληση για τους πρόσφυγες

ΟΗΕ: Η Κέιτ Μπλάνσετ και άλλοι αστέρες απευθύνουν έκκληση για τους πρόσφυγες
UNHCR/ Rich Hardcastle

Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Κίρα Νάιτλι, ο Τζέσε Άιζενμπεργκ και άλλοι αστέρες του Χόλυγουντ απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν σχολική εκπαίδευση και δομές υγείας και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στο νέο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τίτλο «Αυτά που πήραν μαζί τους».

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός ενόψει της μεγάλης Συνόδου που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, οι διάσημοι ηθοποιοί διαβάζουν ένα ποίημα όπου απαριθμώνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

Ένα πορτοφόλι, ένα τηλέφωνο, το απολυτήριο του λυκείου κι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή είναι λίγα από τα πράγματα που ενδεχομένως θα πάρουν μαζί τους, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο σπίτι τους, λίγο πριν το αποχαιρετίσουν για πάντα και φύγουν.

«Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του “τι πρέπει να πάρω;”, “τι πρέπει να κάνω;”» είπε η Μπλάνσετ στον Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook.

«Για εμένα ένα από τα πλέον ισχυρά στοιχεία αυτού του ποιήματος ήταν η λέξη “κλειδιά του σπιτιού”- ότι οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κλειδιά του σπιτιού τους, όταν το εγκαταλείπουν, διότι θέλουν να επιστρέψουν πίσω» πρόσθεσε.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι ελπίζει να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας προς τους 65 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 4,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Το βίντεο προτρέπει τους πολίτες να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα αίτημα με τον τίτλο #WithRefugees, το οποίο ζητάει από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε πρόσφυγας θα έχει πρόσβαση στις δομές εκπαίδευσης, θα έχει ένα ασφαλές σπίτι και θα του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να εργαστεί.

Ήδη το αίτημα αυτό έχουν υπογράψει σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι και θα παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Παρασκευή ενόψει μια ιστορικής Συνόδου για τους πρόσφυγες την 19η Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Σύνοδος θα είναι η πρώτη σε ανώτατο επίπεδο που συγκαλείται από τα ΗΕ προκειμένου να αναζητηθεί μια απάντηση στην προσφυγική κρίση που συγκλονίζει την υφήλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ