ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πρόσωπα του Δημήτρη Μεσσήνη μιλάνε με το βλέμμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Τα πρόσωπα του Δημήτρη Μεσσήνη μιλάνε με το βλέμμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

"Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου" λέει ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσήνης. Είναι ένας άντρας που μπορεί να υπερασπιστεί κάτι τέτοιο με άλλοθι την πορεία του.

Έχοντας υπηρετήσει για τέσσερις δεκαετίες τη θητεία του στην φωτογραφική καταγραφή πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία ο Μεσσήνης επιλέγει αυτή τη φορά να κάνει "είδηση" το βλέμμα και τα πρόσωπα των ηρώων του.

Δεκάδες "πρόΣΩΠΑ" κατακλύζουν τις οθόνες που έχουν στηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κι επιβάλλουν με την ένταση των μορφών τους τη σιωπή. Πρόσωπα προσφύγων, στρατιωτών, παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών, εν γένει ανθρώπων που βιώνουν έντονες καταστάσεις απόγνωσης, πόνου, οργής, ενίοτε και ελπίδας. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ανθρώπους σε έντονες καταστάσεις που θα θέλαμε να μην υπάρχουν αλλά φωτορεπόρτερ σαν τον Μεσσίνη μας τις υπενθυμίζουν για να ευαισθητοποιηθούμε και να μην ξεχνάμε.

Η πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας (σε ψηφιακές προβολές) του Δημήτρη Μεσσήνη, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της γενέθλιας πόλης του φωτογράφου.

Με την έκθεση αυτή ο Δημήτρης Μεσσήνης επιχειρεί ένα διπλό οδοιπορικό: στο χώρο, μέσα από τις αποστολές του σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο για την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων, καταστάσεων κρίσης και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και στο χρόνο, μέσα από την προσωπική διαδρομή του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία.

messinis4

Με πολλές διεθνείς αποστολές στο ενεργητικό του, από τον πόλεμο της Βοσνίας και το Κοσσυφοπέδιο στην κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ο Δημήτρης Μεσσήνης υπήρξε συντονιστής φωτογραφικών ομάδων, έχει καλύψει πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και διετέλεσε Senior Photo Editor του AP για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική με έδρα το Λονδίνο τη διετία 2004 - 2006.

Στην έκθεση στο Τελλόγλειο προβάλλονται ψηφιακά 85 φωτογραφικά έργα, σε ασπρόμαυρη εμφάνιση, με αργή εναλλαγή θεμάτων σε έντεκα οθόνες υψηλότατης ευκρίνειας. Παράλληλα, η προβολή θα συνοδεύεται από μουσική, που έγραψε ειδικά για τα έργα, ο συνθέτης Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr) και θα ακούγεται η φωνή της Λίζυς Ξανθοπούλου.

Τα "πρόΣΩΠΑ" εγκαινιάζουν τη φθινοπωρινή λειτουργία του Τελλόγλειου, που θα συνεχίσει να "συνυπάρχει" με τις ζωγραφικές εκθέσεις των Ντελακρουά και Φιλιποτό, έως τις 30 Οκτωβρίου και αργότερα θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, για να κλείσει την πορεία της στην Αθήνα.

Δύο άντρες, ένα ταλέντο

messinis0

Facebook: Dimitri Messinis

Ο Δημήτρης Μεσσίνης είναι πατέρας του Άρη Μεσσήνη, ενός από τους ανθρώπους που έζησαν από κοντά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης στη Μυτιλήνη, το περασμένο έτος και μέσα από τον φακό του έδειξε σε όλο τον κόσμο το δράμα που εξελισσόταν στο νησί. Για αυτή τη δουλειά του, ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τιμήθηκε με το βραβείο Visa d' or News του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας.

"Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή", δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας το βράδυ του Σαββάτου το βραβείο, με το AFP να κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο βραβείο αυτού του φεστιβάλ, που θεωρείται το "μεγάλο ραντεβού της φωτοειδησεογραφίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ