ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έντουαρντ Άλμπι: Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας

Έντουαρντ Άλμπι: Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας
REUTERS/Jeff Christensen/File Photo

Ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του, ο Έντουαρντ Άλμπι, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, την Παρασκευή.

Ο αμερικανός δραματουργός Έντουαρντ Άλμπι, που έγινε διάσημος από το εμβληματικό θεατρικό έργο του «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», είχε βραβευθεί τρεις φορές με το Βραβείο Πούλιτζερ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Άλμπι πέθανε στο σπίτι του, στο Μoντόκ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ όπως δήλωσε ο βοηθός του, Τζέικομπ Χόλντερ, στους Νew York Times, τελευταία ταλαιπωρήθηκε από «σύντομη ασθένεια».

Το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» αν και είναι το πιο διάσημο από τα έργα που έγραψε ο Άλμπι, δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που του χάρισαν το βραβείο Πούλιτζερ, αν και ήταν υποψήφιο το 1963, ένα χρόνο μετά τη συγγραφή του.

Το εμβληματικό θεατρικό έργο, ανέβηκε επί 15 συναπτούς μήνες στο Μπρόντγουεϊ, ενώ στη μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη (1966) χάρισε το βραβείο Όσκαρ στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που μαζί με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον ενσάρκωσαν το ζευγάρι των πρωταγωνιστών.

Ο Έντουαρντ Άλμπι, που ξεκίνησε τη θεατρική σταδιοδρομία του σε ηλικία 30 ετών με την "Ιστορία του ζωολογικού κήπου" (1958), έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για το "Ευαίσθητη ισορροπία" (1967), "Με θέα τη θάλασσα" (1975) και "Τρεις ψηλές γυναίκες" (1994).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ