ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετάλλια από τον Ομπάμα σε προσωπικότητες της Τέχνης

Μετάλλια από τον Ομπάμα σε προσωπικότητες της Τέχνης
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απονέμει το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών 2015 στον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μελ Μπρουκς σε τελετή στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Gary Cameron

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) βράβευσε σήμερα στον Λευκό Οίκο 24 σπουδαίους εκπροσώπους των Τεχνών και του πολιτισμού, απονέμοντας τους μετάλλια για τα επιτεύγματά τους, σε μια εκδήλωση από την οποία δεν έλειψαν οι αστεϊσμοί και η ανάλαφρη διάθεση.

Ο κωμικός και σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς (Mel Brooks) –στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τον θαυμάζει για την σάτιρα που σκηνοθέτησε «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» («Blazing Saddles»)– γονάτισε σαν να τον τιμούσαν με τον τίτλο του ιππότη, αφού βραβεύτηκε για την «εφ’ όρου ζωής προσφορά του στο να κάνει τον κόσμο να γελάει».

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε επιπλέον τον Μπρουκς ότι θα τον πιάσει εάν επιχειρήσει να πουλήσει στο eBay το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών (2015 National Medal of Arts) που του απονεμήθηκε στο eBay.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε με την πρωταγωνίστρια του Μπροουντγέι Όντρα ΜακΝτόναλντ (Audra McDonald), καθώς έγινε κάποιο λάθος κατά τη βράβευσή της, ενώ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα ιδιαίτερα παπούτσια με καρφιά της Αμερικανίδας ποιήτριας Λουίζ Γκλουκ (Louise Glück).

Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων ήταν ο μουσικός παραγωγός του Motown Μπέρι Γκόρντι (Berry Gordy), ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας (Philip Glass) και ο διάσημος τζαζίστας Γουίντον Μαρσάλις (Wynton Marshalis), που δεν παρέστη, όπως επίσης οι συγγραφείς Σάντρα Σισνέρος (Sandra Cisneros), Ρον Τσέρνοου (Ron Chernow), Ροντόλφο Ανάγια (Rudolfo Anaya) και Τζέιμς Μακμπράιντ (James McBride), αλλά και το Prison University Project και Eugene O’Neill Theater Center.

Obama Arts McDonald 2016 09 22T173821Z 740326269 D1BEUCUONDAA RTRMADP 3 USA OBAMA ARTS

Ο Μπαράκ Ομπάμα απονέμει το Εθνικό Βραβείο Τεχνών στην ηθοποιό Όντρα ΜακΝτόναλντ στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Gary Cameron

Obama Arts Gluck 2016 09 22T175652Z 484122119 D1BEUCUQDWAA RTRMADP 3 USA OBAMA ARTS

Ο Μπαράκ Ομπάμα απονέμει το 2015 National Humanities Medal στην ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Gary Cameron

«Πιστεύουμε ότι οι τέχνες αντανακλούν με πολλούς τρόπους την εθνική μας ψυχή. Αποτελούν κεντρικό σημείο στην ταυτότητά μας ως Αμερικάνων: ονειροπόλοι και παραμυθάδες και νεωτεριστές και οραματιστές», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Μάς βοηθούν (σ.σ. arts & humanities) να κατανοήσουμε το παρελθόν –το καλό και το κακό– και το πώς θα σχεδιάσουμε το μέλλον» υπογράμμισε, αναφέροντας πώς αυτός και η σύζυγός του Μισέλ προσπάθησαν να θέσουν ως προτεραιότητα τις Τέχνες, ιδίως για τους νέους ανθρώπους.

Προεδρικά προβλήματα

Obama arts Andres 2016 09 22T175415Z 1160340156 D1BEUCUPXVAA RTRMADP 3 USA OBAMA ARTS

Στιγμιότυπο από την βράβευση του σεφ Χοσέ Αντρές με το 2015 National Humanities Medal, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ουάσιγκτον - Πηγή: REUTERS/Gary Cameron

Ο Μπαράκ Ομπάμα απένειμε μετάλλιο στον διάσημο ισπανοαμερικανό σεφ Χοσέ Άντρες (José Andrés), τα εστιατόρια του οποίου προτιμά ο Αμερικανός πρόεδρος για να γευματίσει στην Ουάσιγκτον. Ο Αντρές έχει συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο σε θέματα μετανάστευσης.

Αυτό, ωστόσο, που δεν σχολιάστηκε είναι η δικαστική διαμάχη του Άντρες με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump). Ύστερα από τα προσβλητικά σχόλια του Τραμπ για τους Μεξικανούς μετανάστες, ο Αντρές αποσύρθηκε από τη συμφωνία που είχε συνάψει με τον μεγιστάνα να ανοίξει εστιατόριο στο νέο του ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον· και ο Τραμπ τον μήνυσε.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο Αφροαμερικανός ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν (Morgan Freeman), που ωστόσο δεν παρέστη. Ο Φρίμαν συμμετέχει στο ίδρυμα που συγκεντρώνει χρήματα για την προεδρική βιβλιοθήκη του Μπαράκ Ομπάμα στο Σικάγο (σ.σ. παραδοσιακά οι Αμερικανοί πρόεδροι στο τέλος της θητείας τους αναγείρουν μία βιβλιοθήκη στον τόπο καταγωγής τους).

Ο πρόεδρος Ομπάμα σχολίασε «αναμφίβολα δεν είναι εδώ γιατί υποδύεται πάλι έναν Αφροαμερικανό πρόεδρο. Δεν με αφήνει ποτέ να απολαύσω τη στιγμή μου!», προκαλώντας τα γέλια των παρισταμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ