ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: 200 χρόνια μετά την «αρπαγή», 14 κράτη ζητούν την επιστροφή τους

Γλυπτά του Παρθενώνα: 200 χρόνια μετά την «αρπαγή», 14 κράτη ζητούν την επιστροφή τους

Το διήμερο συνέδριο “Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο” το οποίο ξεκινά σήμερα, Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου,  φέρνει στο φως πολλά.

Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Έλγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η ζωφόρος του Παρθενώνα, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικατάστασής τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλης, είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο που διοργανώνει ο “Σύλλογος των Αθηναίων” στο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιδιοποίησή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές - μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα γλυπτά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος.

Οι διαλέξεις αναμένεται, αφενός να πλουτίσουν τις γνώσεις μας και αφετέρου να αναζωογονήσουν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου μνημείου της αθηναϊκής Ακρόπολης.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες, θα παραστούν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και θα ανανεωθεί -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).

Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα και στον επιστημονικό κόσμο, τροφοδοτώντας με πλούσιο υλικό τη βιβλιογραφία και αναδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα πολιτιστικά τους αγαθά.

Σε παράλληλο χρόνο, viral έχει γίνει στο ελληνικό διαδίκτυο video που παρουσιάζει τη μεγάλη ιστορία των μαρμάρων μέσα σε 50 δευτερόλεπτα. Οι "Περιπέτειες των Γλυπτών του Παρθενώνα" που ανάρτησε στο Facebook το "Greece High Definition" είναι μια σύντομη υπενθύμιση ενός μεγαλείου που μας "φωτίζει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ