ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Cameristi: Από τη Scala του Μιλάνου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Cameristi: Από τη Scala του Μιλάνου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θα είναι, τουλάχιστον, μια λυρική βραδιά. Μουσικά αρώματα του 18ου αιώνα από τους διάσημους “Cameristi”, την Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Scala του Μιλάνου, θα χαρίσουν στους θεατές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 για μία και μόνη βραδιά.

Το φημισμένο μουσικό σύνολο θα έχει στις αποσκευές του δημοφιλή μουσικά αρώματα από έργα του Βιβάλντι (Οι Τέσσερις Εποχές) και του Μπαχ (Σουίτα σε σι ελάσσονα, Κοντσέρτο για δύο βιολοντσέλα) και, μεταξύ άλλων, θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Scala του Μιλάνου (Cameristi del Teatro alla Scala) ιδρύθηκε το 1982 και αποτελείται από μουσικούς της ορχήστρας του εν λόγω θεάτρου.

Το 2012 έλαβε από την Περιφέρεια του Μιλάνου το “Βραβείο Isimbardi”, που προορίζεται για θεσμούς οι οποίοι, χάρη στη διεθνή τους δράση, συνεισφέρουν στη διάδοση της φήμης του Μιλάνου.

Οι “Cameristi della Scala” έχουν εμφανιστεί στα σημαντικότερα θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Τον Οκτώβριο του 2015 έντυπωσίασαν με την εμφάνιση τους στην Αίθουσα τον Ηνωμένων Εθνών της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία των 60 ετών από την ένταξη της Ιταλίας στο διεθνή οργανισμό.

Από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα και την Ελλάδα

rsz cameristi 004

Κατά τα τελευταία έτη έχουν δώσει δύο σειρές συναυλιών στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) της Βοστόνης και στην Ουάσινγκτον. Επίσης, εμφανίστηκαν στο κεντρικό κτήριο της Unesco, στη Salle Gaveau του Παρισιού, στην Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στην Tonhalle της Ζυρίχης και στο Teatro Coliseο του Μπουένος Άιρες.

Παράλληλα, περιόδευσαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως στην Κίνα, την Ισπανία, τη Γερμανία, Γαλλία, την Ελβετία, τη Σερβία, την Τουρκία κ.ά. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαμβάνει κύριες συνθέσεις για ορχήστρα δωματίου από το 18ο αιώνα έως σήμερα. Επικεντρώνεται, επίσης, σε λιγότερο γνωστά έργα του 19ου αιώνα, που συχνά εμπεριέχουν ιδιαίτερα δεξιοτεχνικά μέρη για σολίστες.

Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται οι ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές ικανότητες των “Cameristi”, οι οποίοι είναι στο σύνολό τους εξάρχοντες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της La Scala, αλλά και φημισμένοι σολίστ κοντσέρτων σε διεθνές πεδίο.

H Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Scala του Μιλάνου θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που αποτελείται από νεαρούς μουσικούς από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, ηλικίας 8 έως 25 ετών.

Σολίστ θα είναι οι Francesco Manara (βιολί), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο), Massimo Polidori (βιολοντσέλο) και Massimo Mercelli (φλάουτο).

Η συναυλία διοργανώνεται σε συμπαραγωγή με το 51o Φεστιβάλ Δημητρίων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ