ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Aντίο κόσμε. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον μη αναστρέψιμη» επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

Aντίο κόσμε. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον μη αναστρέψιμη» επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

Είναι επίσημο: ο Σεπτέμβριος του 2016 μπορεί πλέον να καταγραφεί ως ο μήνας που η ανθρωπότητα αυτοκτόνησε.

Αν και οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για την πορεία των μεταβολών στη θερμοκρασία του πλανήτη, ενώ η επιστημονική κοινότητα πίεζε όσο μπορούσε με στοιχεία και αποδείξεις για την ανησυχητική ανοδική πορεία του υδράργυρου που θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί, ο Σεπτέμβριος 2016 είναι τερματικός σταθμός κάθε ελπίδας.

Το μέλλον της παγκόσμιας θερμοκρασίας διαγράφεται δυσοίωνο καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου “αερίου του θερμοκηπίου” ξεπέρασαν το ορόσημο, τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), και αυτό συνέβη τώρα.

Ανεπιστρεπτί.

Αν και πρόκειται περισσότερο για ένα ψυχολογικό και συμβολικό όριο, το γεγονός είναι ενδεικτικό για τη σοβαρή επίπτωση που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο κλίμα του πλανήτη.

climate

Στο παρελθόν τα επίπεδα του διοξειδίου έφθαναν εποχιακά στο αποκορύφωμά τους γύρω στον Απρίλιο και μετά έπεφταν με την απορρόφησή του από τα φυτά. Ήδη από το 2012 o κλιματολόγος Πίτερ Τανς της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την Αρκτική.

“Στη διάρκεια του Απριλίου 2012 ο μέσος όρος ήταν πάνω από 400 ppm για πρώτη φορά”, ανέφερε τότε στο New Scientist κάνοντας λόγο για το ανησυχητικό όριο που θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές αλλά ο Τανς υπέθεσε τέσσερα χρόνια πριν ότι θα μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα σε 320 ppm με 380 ppm. “Παίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο παιγνίδι”, τόνιζε.

Με τους επιστήμονες να έχουν πρώτη φορά στα χρονικά στη διάθεση τους αρχείο με (εκτιμήσεις για) την πορεία των μεταβολών στη θερμοκρασία του πλανήτη τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια, οι προβλέψεις τους για το άμεσο μέλλον σοκάρουν.

Με ανάρτηση της την προηγούμενη Παρασκευή στο ιστολόγιο του Scripps Institution of Oceanography η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι ο υδράργυρος έχει πια ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή, μπαίνοντας σε μια τροχιά υπερθέρμανσης που δεν είναι δυνατό να αντιστραφεί.

Έχοντας πλέον στα δεδομένα τους τη διαπίστωση-εκτίμηση ότι η σημερινή θερμοκρασία είναι η υψηλότερη των τελευταίων περίπου 120.000 ετών, οι επιστήμονες κοιτούν το άμεσο μέλλον με τρόμο και προειδοποιούν, εις μάτην, ότι μέχρι το 2050 και εάν και εφόσον το διοξείδιο του άνθρακα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, η μέση θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε σχετική πρόσφατη δημοσίευση στο Νature ερευνητές, με επικεφαλής την Καρολάιν Σνάιντερ της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, εκτίμησαν ότι η σημερινή θερμοκρασία στη Γη είναι η υψηλότερη εδώ και περίπου 120.000 χρόνια.

Μέρος της επιστημονικής κοινότητας εμφανίζεται επιφυλακτικό στην υιοθέτηση των εξαιρετικά δυσοίωνων προβλέψεων καθώς είναι “άγνωστο το πώς ο πλανήτης θα αντιδράσει στο αυξημένο διοξείδιο σε βάθος χρόνου” υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν πολλές εποχές πάγων ήλθαν και παρήλθαν. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ανθρωπογενής αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου, άμεση συνέπεια της Βιομηχανικής Επανάστασης και του άκρατου καταναλωτισμού, θα ωθήσει τη θερμοκρασία προς τα πάνω καταδικάζοντας τον πλανήτη σε αλλαγές απρόβλεπτες και τουλάχιστον ανησυχητικές.

Με τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη να αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο είχε υπολογιστεί στη δραματική Κλιματική Σύνοδο στο Παρίσι και εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι επιστήμονες στους υπολογισμούς τους, η ανθρωπότητα και ο κόσμος μας όπως τον ξέρουμε θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους στα επόμενα 34 χρόνια.

Μόλις τα τρία τελευταία χρόνια, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,15 βαθμούς Κελσίου και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και συγκλονιστικές αλλαγές στην ατζέντα των πολιτικών, των κρατών, της οικονομίας και των καταναλωτών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός της αύξησης της, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας θα φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Στη σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι η επιστημονική κοινότητα έκανε λόγο για για αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου...

Σύμφωνα με το World Wildlife Fund υπολογίζεται ότι 10.000 είδη απειλούνται πλέον με εξαφάνιση κάθε χρόνο ενώ το The Nature Conservancy εκτιμά ότι αν δεν κάνουμε κάτι εχθές (κυριολεκτικά) ένα τέταρτο των ειδών της Γης απειλείται με οριστική εξαφάνιση έως το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής και της εξωφρενικά ραγδαίας ανόδου της θερμοκρασίας στη Γη.

Άξιοι της μοίρα μας, ανάξιοι του πλανήτη;

3638412530 f9dca4a1d8 b

(Πηγή: The Age Of Stupid)

Η ταινία The Age Of Stupid (Η Εποχή των Ηλίθιων) της Βρετανίδας ακτιβίστριας Franny Armstrong, ένα σοκαριστικό κινηματογραφικό υβρίδιο ντοκιμαντέρ και δραματικής ταινίας από το 2009 χρησιμοποίησε ένα αφηγηματικό τρικ προσπαθώντας να μας αφυπνίσει. Σε αυτό ο ήρωας, ένας θεματοφύλακας της ανθρωπότητας που το 2055 αναρωτιέται, μελετώντας παράλληλα οπτικό υλικό βίντεο με τις ιστορίες έξι χαρακτηριστικών ατόμων της εποχής, από το 1950 έως το 2008, πριν την καταστροφή, γιατί δεν κάναμε κάτι να αποτρέψουμε το τέλος όσο είχαμε ακόμη χρόνο, ευκαιρία και δυνατότητα να μην μας καταδικάσουμε σε αυτοκτονία.

Είμαι της άποψης ότι βάσει της διαχείρισης ή κακοδιαχείρησης των φυσικών πόρων τα τελευταία 100 χρόνια, θα έπρεπε να μετονομάσουμε τον αιώνα ως την Εποχή της Άγνοιας, την Εποχή των Ηλίθιων” λέει ο ήρωας.

“Είναι πιο εύκολο να δεχτούν να αλλάξουν το κλίμα της γης με χαοτικό και καταστροφικό τρόπο, παρά να δεχτούν την προοπτική αλλαγής της θεμελιώδους λογικής του καπιταλισμού, που βασίζεται στην ανάπτυξη και στο κυνήγι του κέρδους” γράφει η Ναόμι Κλάιν στο best seller της “This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate” (Αυτό τα Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος).

Γιατί δεν κάνουμε κάτι; Μα ο άνθρωπος είναι ηλίθιος, ηλίθιε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ