ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Η «Ιστορία του Χέντι» μεγάλος νικητής

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Η «Ιστορία του Χέντι» μεγάλος νικητής
Φωτογραφία Αρχείου ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - Eurokinissi

Η ταινία «Ιστορία του Χέντι» του Μοχάμεντ του Μπεν Άτια, («Inhebek Hedi») είναι η μεγάλη νικήτρια της «Χρυσής Αθηνάς Καλύτερης Ταινίας».

Το βραβείο της δόθηκε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Η κριτική επιτροπή που απένειμε το βραβείο αποτελούνταν από τους Νίκολα Γκαλάνι (Παραγωγός, Επιμελήτρια προγραμμάτων BFΙ, British Council), Γιούλια Τάιχμαν (κριτικός κινηματογράφου), Έρση Δάνου (ιδρυτικό μέλος του Los Angeles Greek Film Festival, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης, παραγωγός), Σύλβια Περέλ (ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ De Cine De Todos Santos του Λα Παζ, επιμελήτρια και λέκτορας Κινηματογράφου Λατινικής Αμερικής και παραγωγός) και Μπερνάρντ Νάβ (κριτικός στο Jeune Cinema) απένειμαν το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης στην αφοπλιστική ιστορία ερωτικής και προσωπικής επανάστασης του Μοχάμεντ Μπεν 'Ατια, που έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας και Αργυρή 'Αρκτο Ανδρικής Ερμηνείας (για τον πρωταγωνιστή Μαζντ Μαστούρα) στην Μπερλινάλε.

Η ταινία «Επιχείρηση Χιονοστιβάδα» του Ματ Τζόνσον (Operation Avalanche) απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, ενώ βραβείο Σεναρίου πήρε η ταινία του Μπαμπάκ Ανβάρι «Στη Σκιά του Φόβου» (Under the Shadow). Το μεγάλο βραβείο κοινού κέρδισε η «Η Κόκκινη Χελώνα» του βραβευμένου με Όσκαρ Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ («La Tortue Rouge») που της δόθηκε επίσης και Ειδική Μνεία της Επιτροπής. Η ταινία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» αφηγείται την ιστορία ενός ναυαγού σε ερημικό νησί που παίρνει μαθήματα αγάπης από μια θαλάσσια χελώνα.

Την «Χρυσή Αθηνά» στο διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φιλμ» απέσπασε η ταινία του Θόρστεν Σέτε «Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια» («Eat that Question: Frank Zappa in his Own Words»). Η Λένα Πλάτωνος (συνθέτρια), ο Χάικο Λάνγκε (σκηνοθέτης και παραγωγός), η Stella (μουσικός), ο Γιώργος Μουχταρίδης ((μουσικός παραγωγός και διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper 96,6) και ο Τάσος Μαρούγκας (μουσικός παραγωγός) έκριναν την τύχη αυτού του βραβείου.

Κατά την διάρκεια της τελετής λήξης δόθηκαν και τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους. Η επιτροπή επέλεξε μεταξύ 46 ταινιών. Το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη κέρδισε το Πρώτο βραβείο Καλύτερη Ταινίας και Σκηνοθεσίας με έπαθλο 1.500 ευρώ. Δεύτερη βγήκε η «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου.

«Και στις 46 ταινίες αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο παραγωγής και τεχνικών προδιαγραφών. Ωστόσο, πέρα από αυτό εκτείνεται το μεγάλο πεδίο της καλλιτεχνικής κατάθεσης που αποτέλεσε τελικά και το κριτήριό μας για την απονομή των βραβείων». «Η «γραφή» κάποιων δημιουργών, στη σκηνοθεσία, στο σενάριο, στην υποκριτική, στο φως , η συγκρότηση τελικά μιας αισθητικής γλώσσας είναι τα υλικά που ξεχώρισαν τις ταινίες και τους συντελεστές που βραβεύσαμε απόψε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα βραβεία καθρεφτίζουν ένα σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού σινεμά, ικανό να συνομιλήσει με το ελληνικό και διεθνές κοινό, με μια γλώσσα θαρραλέα προσωπική και καθαρά κινηματογραφική», λέει η επιτροπή.

Ο Αλέξανδρος Σκούρας και η ταινία του «Κύβος» πήραν το βραβείο καλύτερου σεναρίου, η καλύτερη διεύθυνση φωτογραφίας πήγε στον Γιώργο Καρβέλα για το «Limbo», ενώ με την καλύτερη αντρική ερμηνεία βραβεύτηκε ο Νίκος Ζεγκίνογλου και με την καλύτερη γυναικεία η Έλενα Τοπαλίδου για το «Helga ar I Lund». Το ειδικό βραβείο της επιτροπής πήρε η ταινία «Aurelia» των Χρήστου Μπουραντά και Κρέοντα Κρυωνά.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 2 Οκτωβρίου έχοντας προβάλλει σε όλη την διάρκεια του 180 ταινίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ