ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου έκθεση για τους πρόσφυγες του '22

Εγκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου έκθεση για τους πρόσφυγες του '22

Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο», την οποία διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Αγρινίου.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού αναφέρθηκε στα όσα έζησαν οι έλληνες πρόσφυγες το 1922, στην συνέχεια μίλησε για την πρόοδό τους και την συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για την σημερινή κατάσταση, σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως τόνισε, «ο ελληνικός λαός μαζί και η Ορθοδοξία επέδειξε αγάπη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν υποκύψαμε στην ξενοφοβία».

Ακόμη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρώπης, λέγοντας πως «σε πολλές των περιπτώσεων δεν διδάχτηκε από τις συνέπειες του εθνικισμού τον προηγούμενο αιώνα».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει τις πολύ μεγάλες της ευθύνες και να κατανείμει με δίκαιο τρόπο τα βάρη αυτών των καταστάσεων», τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς, δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρόβλημα σε λίγες περιοχές».

Στην συνέχεια μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία εκπροσώπησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Τριανταφύλλου «πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, αναλογιζόμενοι τον αγώνα των Ελλήνων προσφύγων, ώστε να δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις στην σημερινή πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Λεωνίδας Υφαντής ανέφερε πως η έκθεση «φέρνει στο φως μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, που μας γεμίζει συγκινήσεις και πυροδοτεί σκέψεις».

Όσον αφορά στο σημερινό προσφυγικό ζήτημα, ο Λεωνίδας Υφαντής τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στο δήμο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «και βέβαια θα πάρουμε όλοι το μερίδιο και το βάρος που μας αναλογεί», προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει και για το δήμο Αγρινίου. Στην συνέχεια ανέφερε ότι «κάποιοι λένε ότι είμαστε αρνητικοί, αλλά δεν είμαστε αρνητικοί, διότι θα πάρουμε και εμείς πρόσφυγες».

Σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης των προσφύγων σημείωσε:

Το που θα εγκατασταθούν, είναι κάτι που θα πρέπει η κοινωνία του Αγρινίου να το αποδεχθεί. Και θέλοντας να εκφράσω την κοινωνία του Αγρινίου, όταν ανακινήθηκε το θέμα για το παλιό νοσοκομείο, είπα ότι είμαι αρνητικός, όπως είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι είμαι αρνητικός για εγκατάσταση προσφύγων στον αστικό ιστό. Υπάρχουν άλλοι χώροι, θα τους βρούμε σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα επιτελέσουμε το καθήκον μας, ως δήμος Αγρινίου και ως Έλληνες. Δεν θέλω να αιωρούνται αρνήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Είμαι ξεκάθαρος στο τι λέω.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι «η Ελλάδα σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος, ένα βάρος που δεν της αναλογεί, γιατί κάποιοι στην Ευρώπη κωφεύουν», προσθέτοντας ότι, «δεν μπορεί να πέφτουν όλα τα βάρη στην Ελλάδα».

Επίσης, ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το προσφυγικό με το μεταναστευτικό και σημείωσε: «Δεν είναι όλοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι και κάποιοι που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν μαζί με τους πρόσφυγες της Συρίας το Αιγαίο και φυσικά ως οφείλαμε, ως κράτος δικαίου και ως δημοκρατική χώρα το κάναμε και τους δεχθήκαμε».

Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων απηύθυνε ο Χρήστος Γαρουφαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου και της Δημοτικής Πινακοθήκης. Όπως είπε, βασικός στόχος είναι να καταστεί η Δημοτική Πινακοθήκη ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή και στην συνέχεια ευχαρίστησε τον σύλλογο Μικρασιατών προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας για την συμβολή του στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ