ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

90 χρόνια ΠΑΟΚ. Το κύκνειο άσμα του Νίκου Τριανταφυλλίδη στο 57ο ΦΚΘ

90 χρόνια ΠΑΟΚ. Το κύκνειο άσμα του Νίκου Τριανταφυλλίδη στο 57ο ΦΚΘ

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης δεν είναι πλέον στην κερκίδα. Ο σκηνοθέτης και γιος του Χάρρυ Κλυν, έπειτα από μία πολυετή μάχη με την επάρατο νόσο, έφυγε σε ηλικία 49 ετών αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις σε όσους τον γνώρισαν και μούδιασμα σε όσους τον εκτίμησαν για το έργο και το πάθος που επένδυσε σε αυτό.

Με μεγάλη συγκίνηση το Φεστιβάλ παρουσιάζει την τελευταία ταινία του δημιουργού, το ντοκιμαντέρ "90 χρόνια ΠΑΟΚ – νοσταλγώντας το μέλλον" ως μια κινηματογραφική αφιέρωση του σκηνοθέτη και φίλου που έφυγε νωρίς, στην αγαπημένη του ομάδα και στην ιδέα που αυτή αντιπροσωπεύει.

“Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς". Τα λόγια του αγαπημένου άσσου των γηπέδων Πάμπλο Γκαρσία αποκαλύπτουν την ψυχή του ΠΑΟΚ σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη διάρκεια του 57 ουΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016).

Το πάθος και η αυθεντικότητα του Νίκου Τριανταφυλλίδη βρίσκονται στην καρδιά της ταινίας, την οποία ολοκλήρωσε η σύντροφός του, επίσης σκηνοθέτις, Μαρίνα Δανέζη, μετά τον θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο.

Nicholas Triandafyllidis

Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό φόντο, ξετυλίγονται στον φακό σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Κλάους, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.α.

Από το γήπεδο της Τούμπας στο Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, από την Κωνσταντινούπολη στην Λισαβόνα, η κάμερα αποτυπώνει την ιστορία μίας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό της.

paok documentary2 Klaus

Εγώ δεν κάνω διαφημιστικά ούτε βιομηχανικά ντοκιμαντέρ. Αυτή η δουλειά δεν είναι μια ‘παραγγελιά’ αλλά μια δική μου κατάθεση ψυχής” έλεγε ο ίδιος στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τα 90ά γενέθλια του ΠΑΟΚ

“Για μένα προσωπικά ήταν μια ύψιστη τιμή, ένιωσα πραγματικά σαν να έβγαλα πιτσιρικάς δελτίο και να φόρεσα την ασπρόμαυρη φανέλα στην κολυμπήθρα της Τούμπας. Εμπειρία ζωής. Η έρευνα κράτησε πάνω από χρόνο, τα γυρίσματα γύρω στους πέντε μήνες και μετά από όλα αυτά γίναμε ακόμη καλύτεροι άνθρωποι... Διότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο. Οι φίλαθλοί μας λένε πως η ομάδα είναι ιδέα. Και πράγματι εκπροσωπεί τον νόστο του πρόσφυγα και το δίκαιο της φτωχολογιάς και των κατατρεγμένων” πρόσθεσε.

Η ομάδα του δικέφαλου του Βορρά και οι οπαδοί της είναι τυχεροί. Έχουν μια ταινία γεμάτη ψυχή όλη δική τους.

paok documentary3 tsintoglou

Νότης Τσίντογλου. Μεγάλος ΠΑΟΚτσής από την εποχή του γηπέδου του Σιντριβανίου ο Τσίντογλου ήταν παίκτης ειδικών αποστολών, αγωνιζόταν στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής με τεχνική κατάρτιση και εξαιρετική σέντρα. Παίκτης με σταθερή απόδοση, πάντα πρωταγωνιστής του γηπέδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ