Ο τουρισμός «φαντασμάτων» στην Ιαπωνία: Από τα μάνγκα στα στοιχειωμένα σπίτια
Το δάσος Aokigahara.
WIkipedia CommonsΗ Ιαπωνία ανέκαθεν γοήτευε τους ταξιδιώτες με τον πλούσιο πολιτισμό, τη γαστρονομία και την ιδιαίτερη ιστορία της. Τα τελευταία χρόνια, όμως, μια νέα –και αμφιλεγόμενη– τάση αρχίζει να καταγράφει άνοδο: ο λεγόμενος «τουρισμός φαντασμάτων».
Η παράδοση αυτή έχει βαθιές ρίζες στη θρησκεία του Σίντο, η οποία διδάσκει ότι όλα τα όντα και τα αντικείμενα έχουν πνεύμα.
Σύμφωνα με τον μύθο, όσοι πεθαίνουν με ανεκπλήρωτες επιθυμίες ή με τραγικό τρόπο, συνεχίζουν να «στοιχειώνουν» τον τόπο όπου έχασαν τη ζωή τους. Από την περίοδο Έντο μέχρι σήμερα, οι ιστορίες για φαντάσματα αποτελούν κομμάτι της καθημερινής ζωής – και πλέον εμπορικό προϊόν.
Περιηγήσεις σε σημεία όπου συνέβησαν τραγικά γεγονότα, όπως το Μνημειακό Δάσος στην Ιουάτε ή το διαβόητο Δάσος Αοκιγκαχάρα, προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ακόμη και οι γειτονιές του Τόκιο έχουν εντάξει στο τουριστικό τους «μενού» σκοτεινές αφηγήσεις.
Η εμμονή αυτή έχει περάσει και στην αγορά ακινήτων. Τα λεγόμενα Wake-Ari Bukken – σπίτια με ιστορικό θανάτου – πωλούνται έως και 80% φθηνότερα. Παρά το στίγμα που τα συνοδεύει, πολλοί τα επισκέπτονται αναζητώντας μια «στοιχειωμένη εμπειρία».
Στην εποχή των social media, όπου το διαφορετικό μετατρέπεται σε τάση, ο τουρισμός φαντασμάτων φαίνεται να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό.
Όμως, ηθικά και πολιτισμικά ερωτήματα παραμένουν: πρόκειται για μια μορφή σκοτεινού τουρισμού που εκμεταλλεύεται τον θάνατο, ή για μια παράδοση που απλώς προσαρμόστηκε στη σύγχρονη εποχή;
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιαπωνία: Μεθυσμένος πιλότος προκάλεσε καθυστέρηση 18 ωρών σε πτήση - Συγγνώμη ζήτησε η εταιρία
O Ίλον Μασκ υποστήριξε διαδήλωση κατά των μεταναστών στην Ιαπωνία
Νότια Κορέα και Ιαπωνία έζησαν φέτος το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρύξει η Λιθουανία για τα αερόστατα από τη Λευκορωσία
20:23
Ιταλία: Δολοφόνησε τον γείτονά του που προσπαθούσε να του γκρεμίσει το σπίτι και... αθωώθηκε
20:16
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα
20:11
Ουκρανία: Νέα συνάντηση στις ΗΠΑ - Ο Γουίτκοφ ενημερώνει για την επαφή με Πούτιν
20:08