ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Περίπτωση Καποδίστρια» μεταφέρεται στην Αθήνα

«Η Περίπτωση Καποδίστρια» μεταφέρεται στην Αθήνα
Ένα από τα εκθέματα της έκθεσης με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια», την οποία εγκαινίασε ο Δήμος Ναυπλιέων, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Βουλευτικό ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ευάγγελος Μπουγιώτης

Ένα μικρό εικαστικό αφιέρωμα στο έργο, τους τόπους, τα γεγονότα, τις συναντήσεις, τις έριδες και τις απώλειες στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Παλαιάς Βουλής, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

Η ομαδική έκθεση «Η Περίπτωση Καποδίστρια» είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στην Αίγινα, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του φεστιβάλ Fistiki Fest 2016 και αργότερα, ολοκληρωμένη, στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για σύγχρονα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών σε μια συνομιλία τους με ιστορικά αντικείμενα και έργα τέχνης που ανήκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια και αποτελούν σήμερα μέρος της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας.

Ανάμεσά τους οι προσωπογραφίες του και τα σχεδιάσματα της εποχής, το γραφείο του κυβερνήτη, το πρώτο κάθισμά του στο Ναύπλιο, καθώς και το ιστορικό κάθισμα που είχε φέρει από τη Ρωσία, προσωπικά του αντικείμενα, ρολόγια, δακτυλίδια και ταμπακιέρες, καθώς και τα δώρα του στους γάμους του Γενναίου Κολοκοτρώνη και της Φωτεινής Τζαβέλαινας και, τέλος, επίσημες σφραγίδες και άλλα μικροαντικείμενα, όπως η πλεκτή μεταξωτή ζώνη με τα ελληνικά χρώματα που φιλοτέχνησε και δώρισε στον Καποδίστρια η γυναίκα του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα Εϋνάρδου.

16931258

«Τώρα που πλησιάζει ο καιρός για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θεωρούμε την έκθεση αυτή ως προπομπό. Ας μη ξεχνάμε, πως ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε το επιστέγασμα του Αγώνα για την Ελευθερία», αναφέρει στο σημείωμα της έκθεσης ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ).

Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού, η οποία την αφιερώνει στον προπάππου της Αντώνη Πελακάνο.

Όπως αναφέρει η γνωστή τεχνοκριτικός:

Εκατό χρόνια μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα ίδρυσε το 1928, στο καποδιστριακό Εϋνάρδειο (πρώην σχολείο), το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο. Το μουσείο λειτούργησε εκεί έως το 1982. Σήμερα το κτήριο, όπως και πολλά άλλα καποδιστριακά κτήρια, καταρρέει.

16931256

Ένα από τα εκθέματα της έκθεσης με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια», την οποία εγκαινίασε ο Δήμος Ναυπλιέων, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Βουλευτικό. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται, εκτός από το πορτραίτο του ίδιου του Καποδίστρια, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα καταρχήν αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα. Στην έκθεση φιλοξενήθηκε, επίσης, η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Γιάννη Παππά, μια ευγενική παραχώρηση του Αλέκου Παππά από το Μουσείο Γιάννη Παππά (παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη) - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ευάγγελος Μπουγιώτης

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ