ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς η Μαρίν ΛεΠεν έγινε Μέριλιν Μονρόε και γιατί

Πώς η Μαρίν ΛεΠεν έγινε Μέριλιν Μονρόε και γιατί

Ένα σατιρικό περιοδικό κόμικς κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τίτλο: «Η σκοτεινή πλευρά της Μαρίν ΛεΠεν».

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν ΛεΠεν επιχειρεί να ρίξει τους τόνους με την ελπίδα να προσελκύσει κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, προς την υποψηφιότητα της για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση των πολιτών με την μεταναστευτική πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για αυτό το λόγο οι εκδότες του κόμικ δηλώνουν πως ελπίζουν το τεύχος αυτό να διαφωτίσει τους νέους ανθρώπους για το πραγματικό πρόσωπο του FN, καθώς το ακροδεξιό κόμμα επιδιώκει να εγκαθιδρύσει την εικόνα ενός κεντρώου κόμματος.

Ο Riss, σκιτσογράφος του περιοδικού Charlie Hebdo, που είναι ένας εκ των εκδοτών του νέου κόμικ, δηλώνει πως όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά μπορεί να μην αντιληφθούν αυτό που θεωρεί ως τον πυρήνα του εξτρεμισμού του FN. Εδώ κάνει την εμφάνιση της «η σκοτεινή πλευρά της Μαρίν ΛεΠεν».

57fbff86642fe 630x354 2016 10 10t201926z 1 lop000ibyknxx rtrmadp baseimage 960x540 france election lepen comic 1bvnvs6

Όπως αναφέρει ο σκιτσογράφος:

Ο χρόνος περνάει και εμφανίζεται μια νέα γενιά ψηφοφόρων. Αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει μια νέα γενιά ψηφοφόρων που δεν είναι πολύ απαιτητικοί σε ιδεολογικά ζητήματα και που κάποιες φορές δεν γνωρίζουν ούτε την ιστορία του Εθνικού Μετώπου. Οπότε το περιοδικό είναι ένας τρόπος υπενθύμισης στους ανθρώπους τι είναι πραγματικά αυτό το κόμμα, τι εξακολουθεί να είναι.

Είναι πράγματι αντίθετη με τις παραδοσιακές εξτρεμιστικές ιδεολογίες του κόμματος της; Μερικές φορές το αμφιβάλλω.

Ένας εκπρόσωπος του FN δήλωσε πως αμφιβάλει αν η ΛεΠεν διαβάσει το περιοδικό. «Δεν μας νοιάζει», σχολίασε.

Η γελοιογραφία του εξωφύλλου του περιοδικού εμφανίζει την ΛεΠεν να φορά ένα σηκωμένο λευκό φόρεμα, να στέκεται πάνω από ένα σύστημα εξαερισμού, με ένα τσιγάρο να κρέμεται από το στόμα της, σε μια παρωδία της εμβληματικής φωτογραφίας της Μέριλιν Μονρόε.

1110 read marine le pen comic book 620 389 100

«Δεν είναι ένας τέρας από το πρωί ως το βράδυ, αλλά προκαλεί ανησυχία», τόνισε ο συνδημιουργός του κόμικ Ρίσαρντ Μάλκα, ένας δικηγόρος και σεναριογράφος. «Και αν την δαιμονοποιήσεις, οι άνθρωποι δεν θα σε ακούσουν. Θέλουμε να δείξουμε ποια πραγματικά είναι, μαζί με την σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά της», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ