ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά την 72η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά την 72η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του, συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων "Η Αθήνα Ελεύθερη, 12 Οκτωβρίου 1944" με αφορμή την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

Με μία σειρά δράσεων, όπως η διοργάνωση, για πρώτη φορά, έκθεσης με φωτογραφίες από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του με θέμα το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαιοτήτων των Συλλογών του τις παραμονές της Κατοχής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά την 72η επέτειο απελευθέρωσης από τους Γερμανούς.

Έχοντας υπάρξει σταθερό ορόσημο στο αθηναϊκό γίγνεσθαι και με ιστορική πορεία παράλληλη με εκείνη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το Μουσείο τιμά τη σημαντική επέτειο με μία σειρά δράσεων. Έτσι, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης

Φωτογραφική έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Από τις 11:00 έως τις 13:00, θα πραγματοποιηθούν τριαντάλεπτες ξεναγήσεις για τρεις ομάδες των 40 ατόμων στη νέα φωτογραφική έκθεση αρχειακού υλικού, σχετικά με την προστασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το φως στο σκοτάδι, από το σκοτάδι στο φως...

Η απόκρυψη των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις 11:00 έως τις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τους αρχαιολόγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε δύο ομάδες των 40 ατόμων στους χώρους της απόκρυψης των αρχαιοτήτων στο Μουσείο.

ethniko arxaiologiko mouseio katoxi 3

Η πρωτοβουλία "Η Αθήνα Ελεύθερη, 12 Οκτωβρίου 1944" συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής-Κεντρικός Τομέας, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις θα δηλώσουν προσερχόμενοι το ονοματεπώνυμό τους στην είσοδο του Μουσείου, Πατησίων 44. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: 213 214 4891.

ethniko arxaiologiko mouseio katoxi 1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ