ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον λυρικό Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016

Στον λυρικό Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης της αμερικανικής μουσικής σκηνής Μπομπ Ντίλαν είναι ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016.  

Η Σουηδική Ακαδημία τίμησε τον μουσικό και συγγραφέα καθώς "έχει δημιουργήσει νέες μορφές ποιητικής έκφρασης μέσα στη σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση".

Ανάμεσα στους υποψήφιους, μεγάλα ονόματα της τέχνης των γραμμάτων διεκδίκησαν το τρόπαιο.

Με την ανακοίνωση του βραβείου να καθυστέρησε μία εβδομάδα παρατείνοντας την αγωνία το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας δεν ανακοινώθηκε την ίδια εβδομάδα με τα Νομπέλ των θετικών επιστημών ως είθισται.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση έκανε πολλούς να υποθέσουν ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των κριτών για την επιλογή του νικητή.

Ανάμεσα στους υποψηφίους ο ιδιαίτερα δημοφιλής Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Σύρος ποιητής 'Αδωνι, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngugi Wa Thiong'o, ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος Jon Fosse, ο Νοτιοκορεάτης ποιητής Ko Un και (αλίμονο) ο διαχρονικός Φίλιπ Ροθ. Το όνομα της Έλενα Φεράντε εμφανίστηκε στη λίστα των φαβορί μετά το σκανδαλώδες δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού που αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα.

Από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι συγγραφείς Μέριλιν Ρόμπινσον, Ντον Ντελλίλο , Τόμας Πίντσον, η διηγηματογράφος Λίντια Ντέιβις, ο ποιητής Τζον 'Ασμπερι και ο συγγραφέας και μουσουργός Μπομπ Ντίλαν "διεκδίκησαν" τη διάκριση.

To Nόμπελ Λογοτεχνίας που απονέμει η Σουηδική Ακαδημία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ). Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους στηναίθουσα του Χρηματιστηρίου στην Στοκχόλμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ