Όταν ο αλγόριθμος γράφει σενάρια - και το Netflix προσπαθεί να μην χάσει τον έλεγχο
Ο Τεντ Σαράντος φτάνει στην πρεμιέρα της ταινίας «The Electric State» τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025, στο Egyptian Theater στο Λος Άντζελες.
InvisionΤο Netflix προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της Wall Street για περισσότερη τεχνολογία και στις ανησυχίες των δημιουργών που βλέπουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως απειλή για την τέχνη τους.
Όταν ο Ted Sarandos, συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix, ρωτήθηκε πρόσφατα από επενδυτές για τη θέση της πλατφόρμας απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η απάντησή του ήταν ταυτόχρονα προσεκτική και αποκαλυπτική.
Από τη μία πλευρά, δήλωσε ενθουσιασμένος με τις «νέες τεχνικές δυνατότητες που έρχονται στο προσκήνιο», επισημαίνοντας ότι η AI μπορεί να βοηθήσει «όχι μόνο στη διαφήμιση και την εμπειρία χρήστη, αλλά και στην παραγωγή περιεχομένου».
Από την άλλη, έσπευσε να βάλει φρένο στις προσδοκίες: «Δεν κυνηγάμε την καινοτομία για την καινοτομία. Για να δημιουργήσεις κάτι σπουδαίο, χρειάζεται πάντα ένας μεγάλος καλλιτέχνης.»
Αυτή η διπλή γλώσσα συνοψίζει τέλεια το δίλημμα του Netflix — μιας εταιρείας που χτίστηκε πάνω στην τεχνολογία, αλλά εξαρτάται από δημιουργούς που τη φοβούνται.
Ανάμεσα στην τέχνη και τον αλγόριθμο
Ενώ το Χόλιγουντ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την AI σαν απειλή, το Netflix προσπαθεί να την αγκαλιάσει χωρίς να χάσει την ψυχή του. Οι δημιουργοί είναι ξεκάθαροι: οι μηχανές μπορεί να μιμούνται την τέχνη, αλλά δεν μπορούν να νιώσουν.
Ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της πλατφόρμας, είναι κάθετος. Το νέο του φιλμ, Frankenstein, λειτουργεί σχεδόν ως αλληγορία για τον κίνδυνο της τεχνολογικής ύβρεως. «Δεν νομίζω ότι κανείς πραγματικά θέλει αυτό το πράγμα,» είπε για την επέλαση του AI. «Κάποιοι απλώς υποκύπτουν, ενάντια στη συνείδησή τους.»
Ο παραγωγός του, Τζ. Μάιλς Ντέιλ, το έθεσε ακόμη πιο σκληρά: «Δεν είμαστε εναντίον της τεχνολογίας, αλλά όχι εις βάρος της χειροτεχνίας. Είναι θέμα ψυχής. Το να χρησιμοποιήσεις AI για να δημιουργήσεις τέχνη, θα ήταν σαν να φτύνεις τον Θεό.»
Η επικίνδυνη ισορροπία του Netflix
Το Netflix, από την πλευρά του, επιχειρεί να βρει διέξοδο μέσα από τη ρητορική: ναι στην AI, αλλά μόνο για user-generated content — δηλαδή, για ερασιτεχνικές ή ανεξάρτητες παραγωγές, όχι για τους μεγάλους δημιουργούς του Χόλιγουντ.
Μόνο που αυτή η διάκριση είναι παραπλανητική. Καθώς η πλατφόρμα επενδύει όλο και περισσότερο σε influencers και νέους δημιουργούς, η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να αντικαταστήσει και αυτούς. Αν μπορεί να «γράψει», να «σκηνοθετήσει» και να «μοντάρει» ένα βίντεο, τότε ποιος χρειάζεται τον άνθρωπο;
Κι όμως, προς το παρόν, τα έργα του Netflix παραμένουν βαθιά ανθρώπινα. Οι σειρές και οι ταινίες του συνεχίζουν να βασίζονται στη φαντασία, στο συναίσθημα και στην ατέλεια — στοιχεία που καμία μηχανή δεν έχει κατακτήσει ακόμη.
Καινοτομία ή απώλεια ταυτότητας;
Η Wall Street απαιτεί πρόοδο. Οι καλλιτέχνες απαιτούν προστασία. Το Netflix προσπαθεί να ικανοποιήσει και τους δύο, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο.
Η ερώτηση δεν είναι αν το Netflix θα χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η ερώτηση είναι πότε — και αν τότε θα έχει απομείνει αρκετή ψυχή για να μπορεί να αποκαλείται ακόμη «παραγωγός ιστοριών».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε συζητήσεις για τη συνέχεια της ταινίας «Constantine» ο Κιάνου Ριβς
Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο θέλει να γυρίσει το δικό του «Φάντασμα της Όπερας»
Τριμερής Φον Ντερ Λάιεν, Μερτς και Βέβερ για την Ουκρανία και τη χρήση παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων
15:56
Νεοζηλανδή ρεπόρτερ δέχεται «επίθεση» από γλάρο - Δείτε το βίντεο (vid)
15:51
Λίβανος: Έκκληση προέδρου Αούν προς τον ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία
15:45
O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα παιδιά με τα Ευχοστολίδια του ΟΠΑΠ
15:36