ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αιχμάλωτοι στις ράγες»: Ένα βιβλίο για τους σιδηρόδρομους της Ελλάδας

«Αιχμάλωτοι στις ράγες»: Ένα βιβλίο για τους σιδηρόδρομους της Ελλάδας

Σιδηροδρομικές γραμμές

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στο «καυτό» ερώτημα των ημερών: «γιατί δεν έχουμε τον σιδηρόδρομο που θέλουμε» επιχειρεί να απαντήσει το νέο βιβλίο του συγγραφέα Αχιλλέα Χεκίμογλου.

Ο συγγραφέας και ερευνητής απαντά στο ερώτημα αυτό μέσα από τα συγκοινωνιακά αρχεία του 20ου αιώνα, τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως, αναδεικνύοντας την πραγματική – και άγνωστη στις σύγχρονες γενιές – ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, αλλά και τα επίμαχα πρόσωπα που υπηρέτησαν την συγκοινωνιακή υπόθεση.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος μίας μεγάλης ιστορικής και δημοσιογραφικής έρευνας που έχει ως επίκεντρο τα γεγονότα μεταξύ του 1936 και του 1967 και θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του

Κάνοντας μια αναδρομή σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν την τύχη του σιδηροδρόμου, με αφετηρία την μεγάλη συγκοινωνιακή κρίση του Μεσοπολέμου, αποκαλύπτει ότι οι Σιδηρόδορμοι του Ελληνικού Κράτους είχαν ξεκινήσει πρώτοι την προσπάθεια αξιοποίησης του ελληνικού λιγνίτη, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και περιγράφει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο σιδηρόδρομος στην επιστράτευση του ‘40, στον οποίο ανήκει μερίδιο της νίκης της Ελλάδας κατά των Ιταλών.

Επίσης, αναδεικνύει μέσα από τα αρχεία του Γ’ Ράιχ όχι μόνο το στρατηγικό ενδιαφέρον των ναζί για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και τον τρόμο τους απέναντι στα σαμποτάζ της αντίστασης που οδήγησαν πολλές φορές στον εγκλωβισμό χιλιάδων στρατιωτών της Βέρμαχτ στις εσχατιές της Μεσογείου.

axilleas xekimoglou sidirodromoi

Στα νεότερα χρόνια, το βιβλίο ανασύρει από τη λήθη απόρρητα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν ότι ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος ήταν πρωτίστως ένας πόλεμος συγκοινωνιακός και περιγράφει τόσο την αμερικανική εμπλοκή στα συγκοινωνιακά πράγματα, όσο και τις αδιανόητες πολιτικές πιέσεις των συντεχνιών του επαγγελματικού αυτοκινήτου που οδήγησαν στην νομοθετική προστασία του συγκεκριμένου κλάδου σε βάρος του σιδηροδρόμου.

Τέλος, αποκαλύπτει όλα τα ανεκπλήρωτα σχέδια αναγέννησης του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα οποία ως δια μαγείας έμεναν στα συρτάρια των υπουργείων και δεν εφαρμόζονταν ποτέ.

Υπερυψηλές ταχύτητες σε 100 χώρες με τα υποθαλάσσια καλώδια του δικτύου Vodafone