ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οκτώ + 1 λόγοι γιατί μια επίσκεψη στη Ζυθογνωσία 2016 θα κάνει καλό στην υγεία μας

Οκτώ + 1 λόγοι γιατί μια επίσκεψη στη Ζυθογνωσία 2016 θα κάνει καλό στην υγεία μας

Η βύνη δικαιώνεται και το γιορτάζει. Με αφορμή τη Ζυθογνωσία 2016, τη μοναδική έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη στις μπίρες υψηλής ποιότητας που κάνει το Ζάππειο Μέγαρο ένα ναό για ζυθόφιλους καταναλωτές στις 15 και 16 Οκτωβρίου ανοίγουμε ένα μπουκάλι και απολαμβάνουμε γνώση για τη μπύρα.

Η μπύρα κάνει καλό. Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από τη σύνθεση των πληροφοριών που ακολουθεί και αναδεικνύει όλες εκείνες τις βελτιώσεις που μπορεί η μπύρα να φέρει στην υγεία ενός ανθρώπου. Όσοι καταναλώνουν ένα με δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα όχι μόνο δεν κάνουν κακό στον οργανισμό αλλά αντιθέτως τον βοηθάνε σε πολλούς τομείς, αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτά είναι οκτώ οφέλη που ο κάθε ζυθόφιλος (όταν καταναλώνει την αγαπημένη του μπύρα πάντα με μέτρο) απολαμβάνει

Η μπύρα κάνει πιο δυνατά οστά

Η μπύρα περιέχει πυρίτιο, ένα στοιχείο που σχετίζεται με την υγεία των οστών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι απολαμβάνουν ένα με δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών. Αλλά εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από την ποσότητα αυτή εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων.

Η μπύρα κάνει κάνει καλό στα νεφρά

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η μπύρα βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό που της προσδίδει διουρητική δράση.

Η μπύρα κάνει κάνει καλό στην καρδιά

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ιταλία, σε δείγμα πάνω από 200 χιλιάδες άτομα όσοι έπιναν ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα είχαν κατά 31% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει η μπύρα, τις γνωστές φαινόλες.

Η μπύρα είναι πηγή φυτικών ινών

Η μπύρα φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο περιέχει μία διαλυτή ίνα, την β-γλυκάνη. Έτσι εκτός από πλούσια σε φυτικές ίνες η μπύρα βοηθάει και στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης εξαιτίας της β-γλυκάνης.

Η μπύρα βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου

Μία μπύρα την ημέρα μειώνει την πνευματική εξασθένηση των γυναικών μεγάλης ηλικίας τουλάχιστον κατά 20%. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β

Διαβάστε κι αυτό. Ένα ποτήρι μπύρας μπορεί να δώσει στον οργανισμό το 12,5% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Β6.

Η μπύρα μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας από 25 έως 40 που έπιναν μπύρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν άλλου είδους αλκοολούχου ποτού.

Η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η μπύρα περιέχει xanthohumol (ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στα άνθη λυκίσκου και στην μπύρα), το οποίο καταπολεμά και απομακρύνει τα ένζυμα που προκαλούν καρκίνο.

Στο Ζάππειο δύο μέρες

zappeio zithognosia

Στη Ζυθογνωσία συμμετέχουν οι περισσότεροι έλληνες μικροζυθοποιοί, κάποιοι μάλιστα κάνοντας το επίσημο ντεμπούτο τους, καθώς ο αριθμός των μικροζυθοποιείων πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα. Όλοι, σχεδόν, οι τύποι μπίρας θα είναι παρόντες ενώ μερικές πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές θα πλαισιώσουν την έκθεση, όπως για παράδειγμα “Μπίρες εσοδείας και παλαίωσης” και “Greek beers vs rest of the world”. Στην είσοδο οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ένα ειδικό ποτήρι δοκιμής μπίρας με το οποίο θα μπορούν να κινούνται από εκθέτη σε εκθέτη, δοκιμάζοντας όσες μπίρες επιθυμούν.

Η έκθεση Ζυθογνωσία απεικονίζει με τον πιο πιστό τρόπο τις μεταλλάξεις που όλοι βλέπουμε να γίνονται στην ελληνική αγορά μπίρας: ραγδαία ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας σε συνδυασμό με το λανσάρισμα από μεγάλες και ιστορικές ζυθοποιίες ―εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια― νέων προϊόντων, κυρίως premium, για τις ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου ζυθόφιλου κοινού.

Ταυτόχρονα και οι εισαγωγείς αυξάνουν την γκάμα των προϊόντων τους με πολύ ιδιαίτερες και “ψαγμένες” μπίρες από χώρες όπου η μικροζυθοποιία ανθεί, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ιταλία. Εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας στα ελληνικά νησιά και, γενικότερα, σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς· ήδη η Ελλάδα μετρά γύρω στα 45 ζυθοποιεία, μικρά και μεγάλα, και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ο αριθμός αυτός θα είναι τριψήφιος. Η τάση, είναι εξάλλου, παγκόσμια.

Επίσης, οι επισκέπτες της Ζυθογνωσίας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιτόπου και σε συνδυασμό με τις μπίρες της έκθεσης, τις δημιουργίες τεσσάρων ελλήνων σεφ, που θα προτείνουν στο ζυθόφιλο κοινό “gourmet street food»” στο pop-up εστιατόριο της έκθεσης.

Ζυθογνωσία: Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 21:00, Ζάππειο Μέγαρο. Είσοδος 10€ (ισχύει και για τις δύο ημέρες της έκθεσης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ