ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια Ουκρανή «μάγισσα» τα βάζει με Ρώσους στρατιώτες: Η νέα γενιά ταινιών τρόμου από την Ουκρανία

Μια Ουκρανή «μάγισσα» τα βάζει με Ρώσους στρατιώτες: Η νέα γενιά ταινιών τρόμου από την Ουκρανία

Γυρισμένο στη μέση ενός πραγματικού πολέμου., The Dam (2025). 

FILM.UA

Στην Ουκρανία, ο τρόμος στην οθόνη παίρνει μια πολιτική διάσταση: γυναίκες πρωταγωνίστριες, μάγισσες και ζόμπι πολεμούν και εκδικούνται τους εισβολείς. Οι ταινίες τρόμου The Witch: Revenge (γνωστή και ως The Konotop Witch) και The Dam έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των θεατών, προσφέροντας όχι μόνο ανατριχιαστικές εικόνες, αλλά και ένα μέσο εκτόνωσης και συμβολικής αντεπίθεσης εν μέσω του πολέμου.

Η παραγωγός Iryna Kostyuk εξηγεί ότι στα γυρίσματα του The Witch χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές ρωσικές στολές, προερχόμενες από στρατόπεδα και πεδία μάχης, καθαρές και στη συνέχεια «φθαρμένες» ώστε να δείχνουν ρεαλιστικές.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας μάγισσας που ανακαλεί τις δυνάμεις της για να εκδικηθεί τους Ρώσους στρατιώτες που σκότωσαν τον αρραβωνιαστικό της. Το φιλμ απέφερε 1,4 εκατ. δολάρια στο ουκρανικό box office, μια σημαντική επιτυχία για μια χώρα εν μέσω πολέμου.

2048.jpg

Από την ταινία The Witch: The Revenge.

FILM.UA

Στο The Dam, η δράση μεταφέρεται σε ένα εργαστήριο του Ψυχρού Πολέμου, όπου ζόμπι Σοβιετικοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν μια μονάδα Ουκρανών στρατιωτών υπό την ηγεσία μιας γυναίκας μαχήτριας. Αν και η ταινία φέρει στοιχεία κωμικοτραγικά, με υπερβολική αιματοχυσία και decapitations που θυμίζουν...Shaun of the Dead, οι συνθήκες παραγωγής – με συνεχή αεροπορικούς βομβαρδισμούς – καθιστούν το αποτέλεσμα συγκλονιστικά ρεαλιστικό.

Η Kostyuk τονίζει τη σημασία του γυναικείου στοιχείου: «Το θεατρικό κοινό τώρα στην Ουκρανία είναι κυρίως γυναίκες, γιατί πολλοί άνδρες βρίσκονται στον πόλεμο. Αλλά έχει και να κάνει με την πλούσια ουκρανική μυθολογία, που πάντα είχε μια γυναικεία πλευρά».

Παρά τις δυσκολίες, η παραγωγός συνεχίζει ακάθεκτη. Η The True Myth, live-action μεταφορά της παιδικής ταινίας Mavka, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα δάση και τις λίμνες της Ουκρανίας, παρά τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές. Η εργασία της Kostyuk, δημιουργώντας ταινίες τρόμου και περιπέτειες για παιδιά σε συνθήκες πολέμου, καταδεικνύει το θάρρος και την αποφασιστικότητα που απαιτούνται για να φέρεις στο κοινό μια ιστορία μέσα στο χάος.