ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σαν να καρφιτσώνεις παράσημο στο Έβερεστ»: ο Λέοναρντ Κοέν για το Νόμπελ του Μπομπ Ντίλαν

«Σαν να καρφιτσώνεις παράσημο στο Έβερεστ»: ο Λέοναρντ Κοέν για το Νόμπελ του Μπομπ Ντίλαν

Ο 82χρονος Λέοναρντ Κόεν δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στο Νόμπελ Λογοτεχνίας που απονεμήθηκε στον καρδιακό του φίλο, Μπομπ Ντίλαν. Δεν γινόταν να μην παρει θέση στο debate μεταξύ μουσικών, λογοτεχνών και θαυμαστών που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη όταν ανακοινώθηκε ότι το φετινό βραβείο "πέρασε" στον τραγουδοποιό και ομότεχνο του.

Απαντώντας το προφανές, όταν δημοσιογράφοι στο Λος Άντζελες του ζήτησαν να τοποθετηθεί για την καυτή πατάτα των ημερών ο Κοέν αποφάσισε να δώσει τέρμα στα σχόλια και τη φιλολογία απαντώντας: "Είναι σαν να καρφιτσώνεις ένα παράσημο στην κορυφή του Έβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο όρος στον κόσμο".

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο New Yorker προς κατάπληξη των θαυμαστών του ανακοίνωσε: "Είμαι έτοιμος να πεθάνω". Ωστόσο την Πέμπτη το απόγευμα φαίνεται πως αναθεώρησε τη θέση του. "Νομίζω ότι υπερέβαλα" είπε στο κοινό, σύμφωνα με το Billboard. "Πάντα είχα μία τάση να δραματοποιώ τα πράγματα. Σκοπεύω να ζήσω για πάντα" ανέφερε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στην οποία ο Κοέν γνωστοποίησε τα σχέδιά του να κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ μετά το You Want it Darker είπε στο κοινό: "Ελπίζω να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και πάλι. Σκοπεύω να ζήσω μέχρι τα 120" ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Επανερχόμενος στο θέμα του Ντίλαν μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο γράφει τραγούδια. "Νομίζω ότι ο Μπομπ Ντίλαν το γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους μας: δεν γράφεις τα τραγούδια όπως να’ ναι. Οπότε αν είσαι τυχερός μπορείς να κρατήσεις το όχημα υγιές και να ανταποκρίνεται για χρόνια. Αν είσαι τυχερός, οι δικές σου προθέσεις έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτό. Μπορείς να κρατήσεις το σώμα καλολαδωμένο και δεκτικό όσο το δυνατόν, αλλά το αν πραγματικά θα είσαι σε θέση να πας για το μεγάλο ταξίδι δεν είναι δική σου επιλογή".

BobDylanNobel

Τα τραγούδια του έρχονται αργά, τόνισε: "Έρχονται σαν ένα είδος ψιχάλες και σταγόνες. Κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με πλημμύρα, κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με κάτι λιγότερο από πλημμύρα. Είμαι ένας από αυτούς" υπογράμμισε. "Το γεγονός ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να γράψω τα τραγούδια μου δεν είναι εγγύηση της υπεροχής τους" σημείωσε.

leonard cohen

Χειροτονήθηκε ζεν βουδιστής μοναχός, αλλά ακόμη ανοιχτός στον ιουδαϊσμό, ο Κοέν έχει εξερευνήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα θρησκευτικά θέματα στο έργο του – όπως και ο Ντίλαν. Απευθυνόμενος στο κοινό ο τραγουδιστής είπε: "Ποτέ δεν σκέφτηκα τον εαυτό μου ως θρησκευόμενο πρόσωπο. Δεν έχω πνευματική στρατηγική. Κάποιες φορές έχω αισθανθεί τη χάρη μιας άλλης παρουσίας στη ζωή μου. Αλλά δεν μπορώ να αναπτύξω οποιουδήποτε είδους πνευματική στρατηγική σ΄αυτό. Αυτό το βιβλικό τοπίο είναι πολύ οικείο σε μένα και είναι φυσικό να χρησιμοποιώ αυτά τα ορόσημα ως αναφορές. Κάποτε ήταν καθολικές αναφορές, και όλοι τις κατανοούσαν και τις γνώριζαν. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι το τοπίο μου. Προσπαθώ να κάνω αυτές τις αναφορές. Προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι δεν είναι πολύ ασαφείς. Αλλά εκτός από αυτό, δεν μπορώ - δεν τολμώ να ισχυριστώ κάτι στην πνευματική σφαίρα από μόνος μου" αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ