ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κρυφός έρωτας του Μιτεράν εξομολογείται...20 χρόνια μετά τον θανατό του

Ο κρυφός έρωτας του Μιτεράν εξομολογείται...20 χρόνια μετά τον θανατό του

Έχοντας μείνει στη σκιά στη διάρκεια των 33 ετών της σχέσης τους, η κρυφή αγαπημένη ενός εκ των ιστορικότερων προέδρων της Γαλλίας, η Αν Πενζό, δίνει εξηγήσεις για την «υποταγή» της στην αγάπη που την οδήγησε να «αποδεχθεί το απαράδεκτο».

Ήταν μια συντηρήτρια μουσείων και μεγάλωσε με μια κόρη την οποία έκρυβε για χρόνια. Σήμερα, μιλάει «με σεμνότητα, αλλά χωρίς ταμπού» για την κρυφή σχέση της με τον Φρανσουά Μιτεράν που πέθανε το 1996, εξομολογούμενη στον ιστορικό Ζαν-Νοέλ Ζανενέ και στον ραδιοσταθμό France Culture.

Απόγονος ενός εκ των έξι στραταρχών της Γαλλίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αν Πενζό υπενθυμίζει το βάρος που είχαν οι παραδόσεις στις οικογένειες της υψηλής γαλλικής μπουρζουαζίας. Όπως λέει:

Ήταν η επαρχία, πολύ αντιδραστική, της δεξιάς, όχι ανεπτυγμένη (...). Πιστεύω πως αυτό μέτρησε πολύ, επειδή καταλάβαινες πολύ καλά αυτό το ζήτημα του καθήκοντος.

Ενθυμούμενη τις συζητήσεις με την οικογένειά της, υπογραμμίζει:

Short cover2

Και τι δεν άκουσα, για παράδειγμα, για τη γυναίκα ... η γυναίκα είναι ένας άνθρωπος που οφείλει να είναι υποταγμένος, που δεν πρέπει να έχει καμιά πνευματική ζωή. Αυτή η πλευρά της υποταγής με έκανε να αποδεχθώ ουσιαστικά το απαράδεκτο.

Ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο γιών όταν συναντήθηκαν, το 1962. Ήταν 46 χρόνων, εκείνη 19... Δεν θα εξετάσει ποτέ το ενδεχόμενο να πάρει διαζύγιο από την Ντανιέλ, τη σύζυγό του, μια ισχυρή προσωπικότητα και πολύ στρατευμένη στην πολιτική, γράφει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Η πρόσφατη απόφαση της διακριτικής Αν Πενζό να εκδώσει περισσότερες από 1.200 φλογερές επιστολές του εραστή της σε μια συλλογή με τίτλο «Lettres a Anne, 1962-1995» (Επιστολές στην Αν, 1962-1995) προκάλεσε έκπληξη.

15526722

Η ίδια εξηγεί πως έπειτα από αίτημα του Ινστιτούτου Φρανσουά Μιτεράν, άνοιξε και πάλι μια αλληλογραφία, «που είχε αρχίσει πριν από περισσότερο από μισό αιώνα», ενόψει του εορτασμού, των εκατό χρόνων από τη γέννηση του πρώην αρχηγού του κράτους. «Την αντέγραψα, πράγμα που ήταν ταυτόχρονα μια δοκιμασία και ένας αρκετά εκπληκτικός τρόπος για να ξαναζήσω όλη τη ζωή μου».

«Δεν ξέρω αν έκανα καλά», εκμυστηρεύεται εξηγώντας ότι αφέθηκε να πεισθεί από τον Ζαν-Νοέλ Ζανενέ. Για τον ιστορικό, η δημοσίευση αυτής της προσωπικής αλληλογραφίας επιβαλλόταν, επειδή επιτρέπει «την καλύτερη κατανόηση μιας από τις μείζονες προσωπικότητες της εθνικής ιστορίας μας του 20ού αιώνα».

Στα 73 της, η Πενζό ήθελε επίσης οι επιστολές να δημοσιοποιηθούν όσο ζει, «από φόβο μήπως αυτό δεν γίνει σωστά» αργότερα.

methode2Ftimes2Fprod2Fweb2Fbin2Fdd980e20 8caf 11e6 a2fd acf8ba5605c0

Μόλις το 1994 ανακάλυψαν οι Γάλλοι την ύπαρξη αυτής της σχέσης, σκανδαλώδους για ορισμένους, με τη δημοσίευση φωτογραφιών. Η Αν Πενζό θα εμφανιστεί για πρώτη φορά δημόσια την ημέρα της κηδείας δίπλα στην επίσημη χήρα Ντανιέλ Μιτεράν, η οποία πέθανε το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ