ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο ένας και μοναδικός μου...». Η Ευγενία Νιάρχου εύχεται στον πατέρα της Φίλιππο Νιάρχο χρόνια πολλά

«Ο ένας και μοναδικός μου...». Η Ευγενία Νιάρχου εύχεται στον πατέρα της Φίλιππο Νιάρχο χρόνια πολλά

Mακριά από την αδιάκριτη δημοσιότητα και κοντά στα πάθη του, τις επιχειρήσεις και την τέχνη, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο πρωτότοκος γιος του Έλληνα μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, δέχθηκε αυτό το γενέθλιες ευχές για τα 62α γενέθλια του.

Μια ανάρτηση της κόρης του Ευγενίας Νιάρχου στο Instagram της ήταν αρκετή για να γίνουν ξανά αναφορές σε ένα επώνυμο ταυτισμένο με την Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.

Με φόντο το θέρετρο των εκλεκτών, Ποζιτάνο, ο πατέρας και η κόρη του χαμογελούν στο φακό, εκείνος ντυμένος casual, εκείνη επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της κομψής socialite που έχει επενδύσει σε περισσότερα από το όνομα της. Η Ευγενία Νιάρχου είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων που κάθε χρόνο εκτιμούν τα It girls του σήμερα που φέρουν βαρυσήμαντα επώνυμα και θεωρείται, δίκαια, μια από τις πιο καλοντυμένες διάσημες των κλειστών κύκλων.

https://www.instagram.com/p/p

“Ευχόμενη να έχει τα πιο ευτυχισμένα γενέθλια ο ένας και μοναδικός μου...” γράφει στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση στην Ακτή Αμάλφι. Η Ευγενία Νιάρχου είχε ξανά στο παρελθόν πείσει τον πατέρα της να φωτογραφηθεί μαζί της -το πορτρέτο του από την ινκόγκνιτο επίσκεψη του στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος στο παρελθόν ήταν ξανά δική της.

https://www.instagram.com/p/p

Ο Φίλιππος Νιάρχος δεν έχει παραχωρήσει ποτέ του συνέντευξη, είναι φιλότεχνος και συνεχίζει να καλλιεργεί το μύθο της δυναστείας με φροντίδα -το πολιτιστικό ίδρυμα που έχει κατακτήσει την πόλη των Αθηνών είναι μια απόδειξη για πολλούς.

Ο γεννημένος το 1954 Φίλιππος Νιάρχος φέρεται να έχει την πέμπτη πιο ακριβή ιδιωτική συλλογή τέχνης στον κόσμο, κάτι που εν μέρει του κληροδοτήθηκε από τον εξίσου φιλότεχνο πατριάρχη της οικογένειας, Σταύρο Νιάρχο.

Ο γιος της Ευγενίας Λιβανού και του Σταύρου Νιάρχου παντρεύεται την Βικτόρια-Χριστίνα Γκίνες, της οικογένειας που παράγει την ομώνυμη μπίρα, το 1984. Ο γάμος χάρισε τέσσερις απογόνους. Σταύρος, Ευγενία, Θεόδωρος και Ηλέκτρα.

Το Forbes για τον Φίλλιπο Νιάρχο

niarchos forbes

"O Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ένας από τους πλουσιότερους μεγιστάνες της ναυτιλίας στον κόσμο και χρόνια αντίπαλο δέος του Αριστοτέλη Ωνάση. Η ιστορία της δυναστείας είναι γεμάτη από δράματα και συναντώνται σε ταινίες του Χόλιγουντ. Από ερωτικά τρίγωνα και ιδιωτικά νησιά σε υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών και κατηγορίες για φόνο.

Ο Φίλιππος είναι ο πρωτότοκος γιος του Σταυρού που απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ευγενία Λιβανού. Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Ο πατριάρχης της δυναστείας είχε αγοράσει το μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης το 1957 από τον ηθοποιό Έντουαρντ Ρόμπινσον αντί $3 εκατομμυρίων.

Σε αυτή ανήκουν μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα τέχνης του κόσμου. Λέγεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βαν Γκογκ, συμπεριλαμβανομένου της αυτοπροσωπογραφίας του Ολλανδού καλλιτέχνη με κομμένο αυτί. Επίσης στη συλλογή ανήκει και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Ισπανού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο, το "Yo, Picasso".

self portrait yo picasso

Ο Φίλιππος Νιάρχος φρόντισε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την αξία της οικογενειακής συλλογής επενδύοντας σε διάφορα μεταπολεμικά και σύγχρονα έργα, μεταξύ των οποίων κομμάτια από τους Andy Warhol και Maurizio Cattelan. Φήμες θέλουν τον Φίλιππο Νιάρχο να είναι και εκείνος που καθιέρωσε τον εμβληματικό καλλιτέχνη Jean-Michel Basquiat όταν αγόρασε το 1982 μια αυτοπροσωπογραφία του αντί $ 3.3 εκατομμυρίων, ποσό ρεκόρ για την εποχή."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ