Είναι μια αντιπάθεια που μυρίζει δαντέλα και τώρα αναζωπυρώθηκε. Η παλιά διαμάχη μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου του βρετανικού θρόνου και του δούκα του Γιορκ άρχισε εκ νέου και αυτή τη φορά στη μέση της αντιπαράθεσης οι εξουσίες και τα χρήματα που δικαιούνται τα τα παιδιά τους.

Η διαμάχη αφορά το καθεστώς στο οποίο θα υπάγονται οι κόρες του πρίγκιπα 'Αντριου, Βεατρίκη και Ευγενία για τις οποίες ο μικρότερος αδελφός του Κάρολου προσπαθεί να εξασφαλίσει εδώ και χρόνια μια θέση στη λίστα με τους επίσημους εκπροσώπους του Στέμματος. Η ιδιότητα αυτή, εαν και εφόσον τους προσδοθεί, θα εξασφαλίσει στις απογόνους του Άντριου δημόσια επιχορήγηση. Ωστόσο ο πρίγκιπας Κάρολος δεν συμφωνεί με αυτό.

Έχοντας την άρνησή του αδελφού του, ο 'Αντριου έστειλε εμπρηστική επιστολή στη μητέρα τους, βασίλισσα Ελισάβετ, ζητώντας τη μεσολάβησή της.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sunday Express, ο 56χρονος πρίγκιπας 'Αντριου στην επιστολή του ζητεί επιμόνως οι δύο κόρες του να ασκούν πλήρως τα βασιλικά καθήκοντα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Sovereign Grant, την πληρωμή που καταβάλλεται ετησίως στη μοναρχία από την κυβέρνηση, δηλαδή από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

ROYALFAMILYPORTRAIT

Ο δούκας του Γιορκ ζητεί επίσης οι κόρες του να αποκτήσουν μια καλύτερη κατοικία στα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, καθώς δεν τους διατίθενται "παρά μόνο" μικρά διαμερίσματα.

"Υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η 28χρονη Βεατρίκη και η 26χρονη Ευγενία είναι οι μόνες "εξ αίματος πριγκίπισσες" της οικογένειας και πρέπει να έχουν πλήρη βασιλικά καθήκοντα όπως οι εξάδελφοί τους (ο Ουίλιαμ και ο Χάρι), συνεπώς να διαθέτουν κατοικία ανάλογη με των εξαδέλφων τους στα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, υπενθύμισε η πηγή στη Sunday Express.

Μάχη απογόνων

Για τον 'Αντριου, η υπόθεση επείγει. Ήδη η Κέιτ, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι έχουν επισκιάσει την Βεατρίκη και την Ευγενία, οι οποίες είναι στην έβδομη και την όγδοη θέση στη σειρά διαδοχής. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σαρλότ μεγαλώνουν. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όταν η Ελισάβετ αποβιώσει.

Η ιδέα του θανάτου της μητέρας του τρομοκρατεί τον 'Αντριου, με τον Κάρολο να στέφεται βασιλιάς και οι ανιψιές "να μπαίνουν τελείως στο περιθώριο". Και ο δούκας του Γιορκ δεν έχει άδικο, σχολιάζει το Paris Match.

Ο 67χρονος Κάρολος, του οποίου η επιρροή στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ενισχύεται καθώς η βασίλισσα μεγαλώνει, υποστηρίζει μια "ολιγομελή" εκπροσώπηση της μοναρχίας. Για τον πρίγκιπα διάδοχο, "τα μέλη της βασιλικής οικογένειας" που είναι αρμόδια για να εκπροσωπούν πλήρως το Στέμμα, πρέπει να περιορίζονται σε αυτά που ανήκουν στην άμεση σειρά διαδοχής -στη συγκεκριμένη περίπτωση στους γιούς του Χάρι και Ουίλιαμ και τα παιδιά τους.

Για τον Κάρολο, αυτό είναι θέμα επιβίωσης. Όπως το ερμηνεύει πηγή στη Sunday Express, "ο πρίγκιπας της Ουαλίας γνωρίζει ότι διχάζει την κοινή γνώμη. Όμως, το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να προκαλέσει πρόσθετες επικρίσεις διατηρώντας περιφερειακά μέλη της οικογένειας στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου". Το 2010 μάλιστα ο Κάρολος απέσυρε από τις δύο ανιψιές του την προστασία τους από άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ εξοικονομώντας 500.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους τα κορίτσια προσπαθούν να βρουν το δικό τους ρόλο σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Η Βεατρίκη αφού "εξερεύνησε τις επιλογές της" (τέσσερις διαφορετικές δουλειές μέσα σε πέντε χρόνια) και κυρίως αφού πήγε διακοπές (18 διαμονές στο εξωτερικό μέσα σε ένα χρόνο!), ανακοίνωσε ότι τερματίζει την καριέρα της ως υπαλλήλου για να ακολουθήσει τις "επιχειρηματικές της φιλοδοξίες". Η νεότερη αδελφή της, η Ευγενία, σκοπεύει να παντρευτεί του χρόνου και να κάνει οικογένεια.

COUSINS

Οι δύο πριγκίπισσες προσπάθησαν αρκετά να προβάλουν τους καλούς σκοπούς στους οποίους έχουν δεσμευτεί -απαραίτητα αξεσουάρ στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας- υποστηρίζοντας κυρίως την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας.

Οι δύο τους συνάντησαν ακόμη και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τους σκοπούς που υποστηρίζουν. Η Βεατρίκη είναι ανάδοχος δέκα φιλανθρωπικών οργανώσεων και στηρίζει μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της δυσλεξίας, από την οποία υποφέρει από παιδί. Ωστόσο όλα αυτά δεν αρκούν για να γεμίσει μια βασιλική ατζέντα, σημειώνει το δημοσίευμα της SE.

Όπως και να 'χει, δεν είναι βέβαιο ότι οι διεκδικήσεις του πατέρα τους θα εισακουστούν. Ο πρίγκιπας 'Αντριου που όπως φαίνεται δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιστολή που συνέταξε η ιδιαιτέρα γραμματέας του, αποφάσισε να γράψει ο ίδιος στη βασίλισσα.

Η βασολιμήτωρ διχασμένη

royal family tree

 

Η Ελισάβετ, που φέρεται να έχει μεγαλύτερη αδυναμία στον μικρόττερο Άντριου, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των δύο γιών της. Ωστόσο έμεινε άφωνη διαβάζοντας την επιστολή και καθώς αισθάνθηκε ότι αδυνατεί να απαντήσει, την έδωσε στον ιδιαίτερο γραμματέα της για να ασχοληθεί με το θέμα.

Ο ίδιος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ολιγομελούς εκπροσώπησης της μοναρχίας και είναι συνεργάτης του πρίγκιπα Κάρολου ενημέρωσε τον προσωπάρχη των Ανακτόρων και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Κάρολο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κάρολος είπε ότι ένα μέλος της κυβέρνησης πρέπει να καταστήσει σαφές στον 'Αντριου ότι οι κόρες του δεν θα επιδοτούνται για να παίζουν τις πριγκίπισσες και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αντιμέτωπη με το Brexit και την οικονομική κρίση, αναμένεται να συνηγορήσει υπέρ αυτού, εκτιμά το Paris Match.

Διαβάστε επίσης