ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

175 καλλιτέχνες σε ένα video για την προσφυγική κρίση. Γιατί οι δυνατοί δεν φοβούνται την ανθρωπιά

175 καλλιτέχνες σε ένα video για την προσφυγική κρίση. Γιατί οι δυνατοί δεν φοβούνται την ανθρωπιά

Oι μεγάλοι, περίπου τεράστιοι Keith Richards, Robert Plant, Bruce Springsteen, Ringo Starr, Joe Walsh, Peter Gabriel, Brian Wilson, Sting, Iggy Pop είναι μερικοί από τους 175 καλλιτέχνες και θρύλους της ροκ που ενώνουν τις φωνές τους όχι σε ένα single αλλά σε ένα video όπου δηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες.

Στο σχεδόν 7λεπτο κλιπ καλλιτέχνες σημαντικοί, άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία με στίχους και μελωδίες ή με ερμηνείες και ακτιβισμό (στους παραπάνω να προστεθούν και οι Brian May, Rob Halford, Yoko Ono, Elvis Costello, Debbie Harry, Patti Smith αλλά και οι Robert De Niro και Susan Sarandon) γίνονται κομμάτι της ανθρωπιστικής, επίκαιρης καμπάνιας με μήνυμα "Not Afraid".

"Δεν φοβόμαστε τους πρόσφυγες, θύματα θρησκευτικής και πολιτικής βίας, δεν φοβόμαστε αυτούς που αναζητούν άσυλο" λένε. "Είμαστε ένα έθνος μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες εξαιτίας κάποιας ανθρώπινης τραγωδίας" σημειώνει ο Αμερικανός μουσικός Steve Earle ενώ ο άνθρωπος πίσω από την δράση, ο Steve Weitzman, εξηγεί:

"Η ιδέα για το We Are Not Afraid προήλθε από την παράλογη βία που βιώνουν οι πολίτες αυτού του κόσμου και από την επιθυμία να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη διαφορά, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για τα θέματα και τις οργανώσεις που είναι αφοσιωμένες στο να βοηθούν τα θύματα".

"Η ηδονή είναι εχθρός του φανατισμού. Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνεται την ηδονή. Χορέψτε σαν τρελοί. Έτσι θα διώξετε τους τρομοκράτες μακριά σας". Η πρόταση του Σαλμάν Ράσντι έχει τη δική της θέση στο κλιπ της καμπάνιας που θα χρηματοδοτήσει με τα όποια κέρδη της από τις δράσεις της το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) και την Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC).

"Το παράλογο μίσος είναι ο καρκίνος της ίδιας της ανθρωπότητας. Εαν παραδοθούμε σε αυτό έχουμε αποτύχει ως είδος" έγραψε ο Godley στην ιστοσελίδα της δράσεις "We Are Not Afraid".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ