ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ατελείωτη αγάπη μου θα σε βρω στο τέλος του δρόμου». Η επιστολή του Κοέν στη μούσα του συγκινεί

«Ατελείωτη αγάπη μου θα σε βρω στο τέλος του δρόμου». Η επιστολή του Κοέν στη μούσα του συγκινεί

Περίπου δώδεκα ώρες πριν, η ιστοσελίδα του τραγουδιστή, συνθέτη και ποιητή Λέοναρντ Κόεν στο Facebook ανακοίνωσε τον θάνατο του σε ηλικία 82 χρονών. 

"Με βαθύτατη λύπη μας ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κόεν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιό αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της" έγραφε η λιτή ανακοίνωση.

Με αφορμή την απώλεια το περιοδικό Rolling Stone αναδημοσίευσε την γεμάτη συναίσθημα και έρωτα επιστολή του Λέοναρντ Κοέν με παραλήπτη τη γυναίκα που έγινε μούσα του στα χρόνια του στην Ύδρα, την πανέμορφη Νορβηγίδα Μάριαν Ιλεν.

marianne

Η επιστολή είχε συνταχθεί λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο της Ιλεν στις 29 Ιουλίου του 2016 από λευχαιμία.

"Λοιπόν Μαριάν,

Έχει έρθει η στιγμή που έχουμε γεράσει και τα κορμιά μας καταρρέουν και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα σε ακολουθήσω.

Να ξέρεις ότι βρίσκομαι τόσο κοντά σου που αν απλώσεις το χέρι σου θα αγγίξεις το δικό μου" έγραφε ο Κοέν στο γράμμα προς τη γυναίκα που πυροδότησε την έμπνευση του διάσημου τραγουδοποιού προκειμένου να συνθέσει τα τραγούδια "So Long, Marianne" και "Bird on the Wire".

"Γνωρίζεις καλά ότι σε αγαπούσα ανέκαθεν για την ομορφιά και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο, καθώς ήδη γνωρίζεις τα πάντα για αυτό. Θέλω μόνο να σου ευχηθώ να έχεις ένα όμορφο ταξίδι.

Αντίο παλιά μου φίλη.

Ατελείωτη αγάπη μου θα σε συναντήσω στο τέλος του δρόμου".

Δύο μέρες μετά η Ιλεν έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε, όπως δήλωσε ο πιστός της φίλος Ζαν Κρίστιαν Μολεστάντ στο BBC, o άνθρωπος που της διάβασε το αποχαιρετιστήριο γράμμα.

Η επιστολή του Κοέν έδωσε κουράγιο στην Μαριάν στις τελευταίες αυτές ώρες της ζωής της. "Όταν της διάβασα το γράμμα χαμογέλασε και άπλωσε το χέρι της για να "πιάσει" το δικό σου. Γαλήνεψε γνωρίζοντας ότι κατανοείς την κατάσταση της υγείας της και οι ευλογίες σου για το τελευταίο της ταξίδι της χάρισαν επιπλέον δύναμη" είπε.

greekid

Λίγους μήνες μετά το θάνατο της, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Λέοναρντ Κοέν έλεγε στο New Yorker με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ "You Want It Darker" για τον επίλογο και τον θάνατο.

"Δεν νομίζω ότι θα είμαι σε θέση να τελειώσω αυτά τα τραγούδια. Ίσως, ποιος ξέρει; Και ίσως να πάρω μια δεύτερη ανάσα, δεν ξέρω. Αλλά εγώ τολμώ να δεσμεύσω τον εαυτό μου με μια πνευματική στρατηγική. Δεν τολμώ να το κάνω αυτό. Έχω κάποια δουλειά να κάνω. Να ξεμπερδέψω με υποχρεώσεις. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω ότι δεν θα είναι πάρα πολύ άβολα.

Αυτό ήταν για μένα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ