ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Να πιστέψουμε στο μέλλον». Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο 57ο ΦΚΘ επιμένει στο αύριο

«Να πιστέψουμε στο μέλλον». Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο 57ο ΦΚΘ επιμένει στο αύριο
MotionTeam/ Τρυψάνη Φανή

“Xαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι εδώ” λέει η Λυδία Κονιόρδου στην απρόσμενη επίσκεψη της στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Χαμογελαστή, άνετη, με τον ήλιο να συμμαχεί μαζί της, η νέα υπουργός πολιτισμού μίλησε για την τέχνη που αγαπάει, την τέχνη που διασπείρεται, κάτι που εύλογα συνειδητοποιείς όταν “25.000 παιδιά επισκέπτονται αυτούς τους χώρους και ότι η τέχνη γίνεται κομμάτι της παιδείας μας για να δούμε το αύριο με μία ελπίδα”.

“Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι προβάλλονται ταινίες των νέων, των ανεξάρτητων φωνών που θίγουν θέματα που όλους μας καίνε και αυτό είναι πολύ σημαντικό που αυτές οι νέες ελεύθερες φωνές να έρχονται σε επαφή με το κοινό” είπε πριν αναφερθεί στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

“Η Ελλάδα παρότι είναι τόσο μικρή χώρα έχει σπουδαία δείγματα κινηματογράφου και από παλιότερα αλλά και τώρα, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποκτήσει μια δυναμική καταπληκτική, με σπουδαίες διακρίσεις διεθνώς και αυτό πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη μεγάλο εφόδιο μιας αυτοπεποίθησης της χώρας μας, μιας ανάτασης της χώρας μας σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Έχουμε πολύ σπουδαία πράγματα στα χέρια μας και αυτό χρειάζεται να μας κάνει να πιστέψουμε στο μέλλον για να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη εποχή που όλους μας πονάει” είπε.

“Χαίρομαι ιδιαίτερα με το έργο που είδα να παράγεται εδώ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το φέρουμε σε επικοινωνία και σε επαφή όχι μόνο με τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, τα μεγάλα αστικά κέντρα, μακάρι να βρούμε τρόπους να το εξακτινώσουμε και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας” είπε για την ανάγκη να είμαστε κοινωνοί στον πολιτισμό.

“Είμαι πολύ καινούργια για αυτό θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ περισσότερο, μην με ρωτήσετε για θέματα επικαιρότητας γιατί είμαι σε μια φάση ενημέρωσης” είπε γνωρίζοντας ότι πρέπει να μελετήσει πριν αφεθεί σε ερωτήματα που ίσως δεν μπορεί να απαντήσει όπως οφείλει.

"Θα το θεωρούσα ανήθικο να κλείσω ένα θέατρο"

Στη συνέχεια η νέα υπουργός πολιτισμού διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να είναι μια ηθοποιός και καλλιτέχνης της σκηνής δουλεύοντας στο θέατρο αμισθί. “Θα το θεωρούσα ανήθικο να κλείσω ένα θέατρο, ξέρω με τι κόπο γίνεται μια δουλειά, δεν θέλω να είμαι αυτή που θα την καταστρέψει” τόνισε.

“Το κόστος είναι σε μένα γιατί είναι ο ελεύθερος μου χρόνος αλλά ξέρετε είναι μεγάλο προνόμιο σε αυτή τη χώρα να ασχολείται κανείς με κομμάτια του πολιτισμού. Το μεγάλο κεφάλαιο του τόπου μας είναι ο υλικός και άυλος πολιτισμός. Όχι μόνο της κληρονομιάς μας, αλλά και αυτό που δείχνει το μέλλον. Δεν είναι υλική, την ύλη κανείς μπορεί να στην πάρει πολύ εύκολα. Το πνεύμα δεν μπορεί να στο πάρει αρκεί να πιστέψουμε σε αυτό. Δεν χρειάζεται λεφτά, χρειάζεται συνεργίες, αλληλεγγύη γιατί τώρα πληρώνουμε σπατάλες που έχουν γίνει στο παρελθόν” τόνισε.

"Οι μονοκαλλιέργειες μου είναι απεχθείς"

mt 966195 H YPOYRGOS POLITISMOY KAI ATHLHTISMOY LYDIA KONIORDOY STOYS XOROY 13 11 2016

“Δεν θέλω να ξεχωρίσω κανέναν” είπε ερωτηθείς αν έχει ξεχωρίσει κάποια ταινία από την πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. “Είναι σημαντικό να υπάρχει πολυφωνία, οι μονοκαλλιέργειες μου είναι εντελώς απεχθείς, είμαστε σε ένα τόπο που διακρίνεται για την πολυμορφία του και τις πολλές διαφορετικές φωνές” πρόσθεσε.

Στη συνέχεια η υπουργός πολιτισμού εξήρε την Αγορά του 57ου ΦΚΘ επιμένοντας στην σημασία της συνεργασίας. “Θεωρώ ότι είναι η στιγμή να συνδεθεί αυτό που μπορεί να κάνει το υπουργείο πολιτισμού με αυτά που κάνουν άλλα υπουργεία. Να συνδεθεί ο πολιτισμός με την παιδεία και τις επισκέψεις των ξένων ανθρώπων, να συνδεθεί με την αειφόρο ανάπτυξη με την έννοια της ομορφιάς αυτού του τόπου και πόσο σημαντικό είναι να μην καταστραφεί”.

Δέσμευση της off αλλά ουσιαστικά on the record της Λυδίας Κονιόρδου είναι να αφοσιωθεί στο νέο έργο της με 120% των δυνάμεων της. Σε ένα τραπέζι, στην έξοδο από τη συνάντηση με την υπουργό πολιτισμού δημοσιογράφος που σχολίασε πικρόχολα την ανάδειξη της σε υπουργό πολιτισμού καθόταν με ένα αμήχανο γέλιο. Οι πράξεις της θα είναι η απάντηση της αλλά εκείνος δεν ήταν εκεί για να ακούσει την χαμογελαστή Κονιόρδου καθώς ξεκινάει ένα ταξίδι στο σύμπαν που έχει με πίστη υπηρετήσει. H Θεσσαλονίκη, ηλιόλουστη μετά τις χθεσινές μπόρες μοιάζει να την ακολουθεί σε ένα αύριο καλοφωτισμένο σαν να το επιμελήθηκε ένας αισιόδοξος, μαέστρος της φωτογραφίας.

mt 966214 H YPOYRGOS POLITISMOY KAI ATHLHTISMOY LYDIA KONIORDOY STOYS XOROY 13 11 2016

ΔΗΜΟΦΙΛΗ