ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πως ο Ντόναλντ Τραμπ και το Βrexit όρισαν τη λέξη της χρονιάς για την Οξφόρδη

Πως ο Ντόναλντ Τραμπ και το Βrexit όρισαν τη λέξη της χρονιάς για την Οξφόρδη

Μετά-αλήθεια” ή “Post-Truth” είναι η λέξη της χρονιάς του 2016 σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, κυρίως όμως είναι μια λέξη που οφείλει τη δημοφιλία της στον Ντόναλντ Τραμπ και τα social media.

Τι είναι η “μετά-αλήθεια”; “Ένας όρος που χαρακτηρίζει συνθήκες στις οποίες τα αντικειμενικά γεγονότα επηρεάζουν λιγότερο την κοινή γνώμη απ’ ότι η επίκληση στο συναίσθημα” διευκρινίζει το Λεξικό της Οξφόρδης, αφού ανέδειξε τον όρο “post-truth” σε αδιαμφισβήτητη Λέξη του 2016.

Η “μετά-αλήθεια” είναι εκείνη η αλήθεια που δημιουργείται από επιχειρήματα τα οποία στοχεύουν στο θυμικό, όχι τη λογική, και βέβαια πρόκειται για έναν κατ’ εξοχήν πολιτικό όρο που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 ωστόσο η συχνότητα της στο δημόσιο λόγο αυξήθηκε κατά 2.000% (!) το 2016 σε σχέση με το 2015 “στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ”.

“Πρώτα είδαμε τη συχνότητα της χρήσης της να εκτοξεύεται τον Ιούνιο, τον μήνα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ” διευκρίνισε στο BBC ο Κάσπερ Γκράθγουολ. “Στη συνέχεια η χρήση της κλιμακώθηκε τον Ιούλιο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν η λέξη γίνει σήμα κατατεθέν των καιρών μας” πρόσθεσε.

Η “μετά-αλήθεια” έγινε το 2016 “ένας πυλώνας του πολιτικού σχολιασμού” σύμφωνα με το Oxford Dictionary που σημειώνει ότι η εμφάνιση της λέξης στη γλώσσα “τροφοδοτήθηκε από την ενίσχυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πηγής ενημέρωσης και στην αυξανόμενη καχυποψία απέναντι σε γεγονότα που παρουσιάζονται μέσω των συστημικών διαύλων”.

oxford dictionaries name post truth word of the year

“Αντί να γίνεται απλώς αναφορά σε μία περίοδο που ακολουθεί μία συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα γεγονός όπως η λέξη "μεταπολεμικός", το πρόθεμα post στη λέξη post-truth έχει μία σημασία που προσεγγίζει την ιδέα του ανήκειν σε μία περίοδο κατά την οποία η εξειδικευμένη έννοια έχει γίνει χωρίς σημασία” αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η λέξη “μετά-αλήθεια” υπερίσχυσε εννέα άλλων λέξεων μεταξύ των οποίων οι “Brexiteer” (που περιγράφει τους υποστηρικτές του Brexit), “alt-right” (η εναλλακτική εξαιρετικά συντηρητική και αντιδραστική δεξιά) αλλά και το ρήμα “woke” που χρησιμοποιείται ως συναγερμός απέναντι στην κοινωνική αδικία, κυρίως στον ρατσισμό.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η λέξη του 2015 ήταν το emoji “πρόσωπο με δάκρυα χαράς” και το ρήμα “vape” για το 2014. Κάθε μια, σημείο των καιρών.

151116172659 face with tears of joy 780x439

ΔΗΜΟΦΙΛΗ