CULTURE

Oasis: Τι μάθαμε από το ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη επιστροφή των αδελφών Γκάλαχερ

Oasis: Τι μάθαμε από το ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη επιστροφή των αδελφών Γκάλαχερ

Ο Liam Gallagher (αριστερά) και ο Noel Gallagher ποζάρουν στους φωτογράφους στο κόκκινο χαλί για την ταινία «Oasis: Don't Look Back In Anger», κατά τη διάρκεια της 83ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στη Βενετία της Ιταλίας, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026. 

(Φωτογραφία: Scott A Garfitt/Invision/AP)

Η πολυαναμενόμενη επανένωση των Oasis, η πρώτη κοινή εμφάνιση των αδελφών Gallagher μετά από 16 χρόνια, γίνεται κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ – οι δύσκολες πρώτες πρόβες, η πιο ευάλωτη πλευρά του Noel, η νέα σχέση με τον Λίαμ και όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ για τα εισιτήρια

Ήταν η επανένωση που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ. Οι Oasis επέστρεψαν στη σκηνή το 2025 για μια σειρά συναυλιών, 16 χρόνια μετά τη θυελλώδη διάλυση της σχέσης των αδελφών Gallagher. Για όσους κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο, η περιοδεία αποτέλεσε μια μοναδική επιστροφή στη δεκαετία του ’90 και σε μια από τις σημαντικότερες μπάντες της Britpop. Για εκατομμύρια άλλους, η αδυναμία να βρουν εισιτήριο – ή να αντέξουν οικονομικά το κόστος – έκανε την επιστροφή των Oasis μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του λεγόμενου FOMO.

Οι σκηνοθέτες Γουίλ Λάβλας και Ντίλαν Σάουθερν ακολούθησαν την ομάδα των Oasis καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας, έχοντας πρόσβαση ακόμη και στις πρόβες, με τη συμμετοχή του δημιουργού του «Peaky Blinders», Στίβεν Νάιτ. Το αποτέλεσμα είναι το δίωρο «Oasis: Don’t Look Back in Anger», μια κινηματογραφική καταγραφή της περιοδείας Live ’25, που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τόσο την ενέργεια των συναυλιών όσο και ορισμένες πλευρές της επανένωσης που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστες.

Liam Gallagher,Noel Gallagher

Ο Liam Gallagher (αριστερά) και ο Noel Gallagher ποζάρουν στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης για την ταινία «Oasis: Don't Look Back In Anger», στο πλαίσιο της 83ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στη Βενετία της Ιταλίας, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026.

(Φωτογραφία: Scott A Garfitt/Invision/AP)

Η ένταση στην πρώτη συνάντηση

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά από τις πρόβες της μπάντας πριν από την πρώτη συναυλία στο Κάρντιφ. Οι κάμερες βρίσκονται διακριτικά στον χώρο των προβών και αρχικά καταγράφουν τον Noel και τα υπόλοιπα μέλη να δουλεύουν πάνω στα τραγούδια, ενώ ο Liam αναμένεται να ενταχθεί στο σχήμα μερικές εβδομάδες αργότερα.

Όταν τελικά εμφανίζεται, σπάει αμέσως τον πάγο με τον δικό του τρόπο, παραπονιέται στον ντράμερ Τζόι Γουόρονκερ ότι ένα μέρος του σετ των ντραμς «του τη δίνει» και στη συνέχεια παίρνει θέση πίσω από το μικρόφωνο. Μόλις ολοκληρώνει τη δουλειά του για εκείνη την ημέρα, φεύγει αμέσως από τον χώρο και επιστρέφει στο σπίτι. Τα υπόλοιπα μέλη συνεχίζουν να παίζουν γελώντας. Και κάπως έτσι, οι Oasis έχουν επιστρέψει.

Ο Noel Gallagher δείχνει μια πιο τρυφερή πλευρά

Μια από τις εκπλήξεις του ντοκιμαντέρ είναι το πόσο άνετος και ευάλωτος εμφανίζεται ο Noel. Ίσως να έχει να κάνει με την ηλικία του ή με το γεγονός ότι κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή μια μπάντα η απουσία της οποίας τον ακολουθούσε για περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο Noel παραδέχεται ότι ήταν αγχωμένος πριν από την πρώτη συναυλία και αποκαλύπτει ότι έκλαψε πριν από μια εμφάνιση στην Ιρλανδία. Ο θάνατος του μπασίστα των Stone Roses, Μάνι, τον έκανε να σκεφτεί τη δική του θνητότητα, ενώ τον συγκινούν ακόμη και οι εικόνες πατεράδων και γιων που αγκαλιάζονται μέσα στο κοινό. «Έπρεπε πολλές φορές να γυρίζω την πλάτη μου στο κοινό», λέει.

Ο Liam παραμένει μοναδική παρουσία

Ο Liam, από την άλλη, φαίνεται να μπήκε στην περιοδεία αποφασισμένος να αποδείξει κάτι. Έχοντας κόψει το κάπνισμα και το αλκοόλ, εμφανίζεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, με το γνωστό του χιούμορ – ακόμη και ένα αστείο για τον Μικ Τζάγκερ προκαλεί γέλιο – και με τη φωνή του σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι εδώ και χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έφτασε στο στάδιο Principality του Κάρντιφ μόλις 20 λεπτά πριν ανέβει στη σκηνή. «Χρειάζεται να νοιάζεσαι πολύ για να μη δίνεις δεκάρα», λέει, σε μια φράση που συνοψίζει αρκετά καλά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επιστροφή των Oasis.

Liam Gallagher,Noel Gallagher

Ο Liam Gallagher (δεξιά) και ο Noel Gallagher ποζάρουν στους φωτογράφους κατά την άφιξή τους στην πρεμιέρα του «Oasis: Don't Look Back In Anger» στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026.

(Φωτογραφία: Alberto Pezzali/Invision/AP)

Οι Gallagher είναι πλέον... φίλοι

Παρά το γεγονός ότι για περισσότερο από μία δεκαετία οι δύο αδελφοί εμφανίζονταν ως ορκισμένοι εχθροί, στο ντοκιμαντέρ φαίνεται ότι έχουν αφήσει πίσω τους μεγάλο μέρος της παλιάς έντασης. Ο Noel έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν συγχωρεί ποτέ», όμως εδώ υποστηρίζει ότι τελικά «όλα συγχωρέθηκαν χωρίς ούτε μία λέξη».

Ο Liam μιλά για τη μουσική ως έναν «υπερήρωα» που ανήκει στους θαυμαστές και όχι στους ίδιους. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει, μάλιστα, στη νέα γενιά ανθρώπων που ανακάλυψαν τους Oasis στα χρόνια της απουσίας τους.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια εμφανής αποφυγή ενός θέματος: των χρημάτων. Η λέξη «χρήματα» δεν εμφανίζεται ουσιαστικά ποτέ ως κίνητρο για την επανένωση, κάτι που μοιάζει κάπως παράδοξο για μια μπάντα που ποτέ στο παρελθόν δεν έκρυψε τα οικονομικά οφέλη του να είσαι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο.

Τα εισιτήρια των Oasis είναι το μεγάλο θέμα που απουσιάζει

Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο τη χαρά των θεατών. Τα πρόσωπα των θαυμαστών δείχνουν ότι για πολλούς η συναυλία άξιζε κάθε ευρώ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν τόσο ακριβά.

Σε μια σύντομη στιγμή, ο Liam αναφέρεται στους θεατές των φθηνών θέσεων, για να συμπληρώσει αμέσως: «Βασικά, δεν υπάρχουν φθηνές θέσεις, συγγνώμη γι’ αυτό». Η ατάκα είναι χαρακτηριστική του χιούμορ του, αλλά το ντοκιμαντέρ δεν επιχειρεί να εξηγήσει την πολιτική δυναμικής τιμολόγησης της Ticketmaster, εξαιτίας της οποίας εισιτήρια που αρχικά διαφημίζονταν στις 148,50 λίρες έφτασαν να κοστίζουν πάνω από 350.

Οι Oasis δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται δεξιοί

Οι πολιτικές απόψεις των αδελφών Gallagher δεν υπήρξαν ποτέ εύκολο να ταξινομηθούν. Ο Noel είχε στηρίξει τον Τόνι Μπλερ το 1997 και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ένα «αόρατο πεδίο δύναμης» θα τον εμπόδιζε να ψηφίσει τους Συντηρητικούς. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι δημόσιες τοποθετήσεις του έχουν γίνει περισσότερο συντηρητικές.

Το ντοκιμαντέρ δεν τον ρωτά ευθέως για την πολιτική του. Οι δύο αδελφοί, όμως, απορρίπτουν την ιδέα ότι οι Oasis εκπροσωπούν οτιδήποτε άλλο πέρα από την ενότητα. «Τα μέσα ενημέρωσης δεν κατάλαβαν ποτέ τι είναι οι Oasis», λέει ο Noel. «Ξέρω τι δεν είναι. Δεν είναι κάτι δεξιό. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Είναι “εμείς”.»

Οι συναυλίες είναι το δυνατότερο σημείο της ταινίας

Εκεί όπου το «Don’t Look Back in Anger» πραγματικά απογειώνεται είναι το συναυλιακό υλικό. Μια ομάδα κινηματογραφιστών, στην οποία συμμετείχε και ο Λολ Κρόουλι, γνωστός για τη βραβευμένη με Όσκαρ δουλειά του στο «The Brutalist», καταγράφει τις εμφανίσεις με κινηματογραφική ένταση, ενώ ο ήχος είναι σχεδιασμένος ώστε να μεταφέρει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στο πλήθος.

Οι κιθάρες ακούγονται με τεράστιο όγκο και οι φωνές των θεατών γίνονται ένα δεύτερο όργανο. Τα τραγούδια λειτουργούν ως νήμα που ενώνει διαφορετικούς σταθμούς της περιοδείας: το «Rock’n’Roll Star» στο Λος Άντζελες, το «Wonderwall» στο Μπουένος Άιρες και το «Some Might Say» στο Δουβλίνο.

Η επιστροφή ήταν οικογενειακή υπόθεση

Οι Noel και Liam μπορεί να μην μπορούν πλέον να διασκεδάζουν όπως στη δεκαετία του ’90, τα παιδιά τους όμως μπορούν. Το γεγονός ότι τα δύο αδέλφια δεν είχαν μιλήσει για περίπου 15 χρόνια γίνεται ακόμη πιο εμφανές όταν συζητούν για τους τέσσερις γιους τους, ηλικίας 15, 18, 25 και 26 ετών, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της περιοδείας.

Ο Ντόνοβαν, ο μεγαλύτερος γιος του Noel, κερδίζει μάλιστα μια μάλλον αμφιλεγόμενη θέση στην ιστορία του ντοκιμαντέρ, καθώς ο πατέρας του διηγείται πώς ένα βράδυ μέθυσε τόσο πολύ ώστε έκανε εμετό σε ένα ταξί.

Έχουν πλέον και ομαδική συνομιλία

Ίσως η πιο εντυπωσιακή αποκάλυψη, πάντως, είναι ότι οι δύο Gallagher έχουν πλέον και ομαδική συνομιλία. Ο Noel αποκαλύπτει ότι ανταλλάσσουν μηνύματα «σαν κανονικοί φίλοι» και ότι επικοινωνούν «πολύ, πολύ, πολύ, πολύ περισσότερο» από ό,τι στο παρελθόν.

Τα μηνύματά τους, όπως λέει, αφορούν κυρίως αστεία βίντεο και απόψεις για ανθρώπους που εμφανίζονται στην τηλεόραση. Για τους θαυμαστές των Oasis, ίσως αυτή η νέα, σχεδόν καθημερινή σχέση των δύο αδελφών να είναι το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο από όλα – και ενδεχομένως το καλύτερο σημάδι ότι η ιστορία της επανένωσης δεν έχει ακόμη τελειώσει.