ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν μυθιστόρημα: Ελληνικό χειρόγραφο της Κ.Διαθήκης επιστρέφει στην Ελλάδα (pics)

Σαν μυθιστόρημα: Ελληνικό χειρόγραφο της Κ.Διαθήκης επιστρέφει στην Ελλάδα (pics)
Σύνθεση CNN Greece Twitter/Chicago Tribune/Center for the Study of New Testament Manuscripts

Σπάνιο ελληνικό χειρόγραφο του 9ου αιώνα που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, παρέλαβε από εκπρόσωπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, το οποίο θα το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, από όπου εκλάπη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, ο Αρχιεπίσκοπος παρέλαβε από την Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγο το σπάνιο Ελληνικό χειρόγραφο που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη και είναι γνωστό ως «Κῶδιξ 1424».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, θα το μεταφέρει στη Δράμα, συνοδευόμενος από τον Dr. James Nieman πρόεδρο της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής Σιγκάγο (Λ.Θ.Σ.Σ) και τον νομικό κ. Γεώργιο Τσουγκαράκη.

Η επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής θα γίνει στον Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.

Ο «Κώδιξ 1424», που αντιγράφθηκε τον 9ο αιώνα, είναι το αρχαιότερο γνωστό χειρόγραφο, σε μικρογράμματη γραφή (καλλιγραφική με κλίση), που περιέχει ολόκληρο το κείμενο της Καινής Διαθήκης. Εκτός όμως από αυτό, η σειρά των βιβλίων της Καινής Διαθήκης είναι ασυνήθιστη. Για παράδειγμα, το βιβλίο της Αποκάλυψης, που σήμερα τοποθετείται στο τέλος της Καινής Διαθήκης, προτάσσεται των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Τον κείμενο αντέγραψε ο μοναχός Σάββας, ενώ τρεις αιώνες αργότερα άλλοι μοναχοί προσέθεσαν στα περιθώρια των φύλλων, ως υπόμνημα, αποσπάσματα από έργα του Ιωάννη Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου Νύσσης και άλλων.

ct ancient manuscript 20161114

Ο "Κώδικας 1424" ανήκει στη Βυζαντινή οικογένεια χειρογράφων η οποία αποτέλεσε τη βάση του Textus Receptus*, του 16ου αιώνα, στην ελληνική έκδοση του οποίου βασίστηκαν οι μετέπειτα μεταφραστές της Καινής Διαθήκης στην Αγγλική γνωστή ως King James Version**
Πηγή: Chicago Tribune/Phil Velasquez

Το χειρόγραφο, κατέγραψε στον κατάλογο των χειρογράφων της Μονής (τον Οκτώβριο του 1886) o Αθανάσιος Παπαδόπουλος – Κεραμεύς με αύξοντα αριθμό 124.

Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, στις 27 Μαρτίου 1917 εκλάπησαν ιερά κειμήλια και χειρόγραφα. Το σπουδαίο αυτό χειρόγραφο βρέθηκε στα χέρια Ευρωπαίου εμπόρου βιβλίων, από τον οποίο το αγόρασε το 1920 ο Levi Franklin Gruber, μετέπειτα πρόεδρος του Λουθηρανικού Θεολογικού Σπουδαστηρίου του Σικάγου. Μετά το θάνατό του η σύζυγός του, τού παρέδωσε όλη τη συλλογή των σπανίων βιβλίων του στο συγκεκριμένο Θεολογικό Σπουδαστήριο.

Untitled design 7


Σύνθεση CNN Greece/Center for the Study of New Testament Manuscripts

Λίγους μήνες νωρίτερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσω της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ζήτησε την επιστροφή του χειρογράφου από τη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή, η οποία και ανταποκρίθηκε θετικά.

Τα Ελληνικά χειρόγραφα πού περιέχουν ολόκληρη την Καινή Διαθήκη είναι σπάνια.

Σύμφωνα με τον βιβλικό θεολόγο Kurt Aland, υπάρχουν μόνο 60 σε συλλογές ανά τον κόσμο.

Το πλήρες χειρόγραφο μπορείτε να το ξεφυλίσετε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελέτης Χειρογράφων της Καινής Διαθήκης ΕΔΩ.

*Textus Receptus αποτελεί την πρώτη έντυπη κριτική έκδοση του ελληνικού κειμένου της Καινής Διαθήκης την οποία επιμελήθηκε ο Ντεζιντέριους Έρασμος.

**King James Version. Η μετάφραση της Βίβλου στα Αγγλικά που ξεκίνησε το 1604 και ολοκληρώθηκε το 1611.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ