ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς το περιοδικό Time διάλεξε τις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο μας

Πώς το περιοδικό Time διάλεξε τις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο μας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις; Όχι. Μια εικόνα άπειρα εκατομμύρια λέξεις, σκέψεις, αισθήματα και ιστορίες πίσω από αυτές. Αυτό πιστεύει το έγκριτο Time Magazine και το αποδεικνύει με το πολυμεσικό του project που από την προηγούμενη εβδομάδα μας ανοίγει τα μάτια μία λήψη τη φορά.

Μία και μοναδική σταγόνα γάλα, ένα νεογέννητο μωρό, ο όλεθρος του πολέμου και της τρομοκρατίας, η απείθεια όσων διαμαρτύρονται και ο φόβος εκείνων που παγιδεύονται. Όλα περιλαμβάνονται στη multimedia πρωτοβουλία του περιοδικού που μας υπενθυμίζει τις φωτογραφίες με τη μεγαλύτερη επιρροή, τα στιγμιότυπα εκείνα που άλλαξαν τον μικρό, ταλαπωρημένο μας κόσμο.

Στο πλαίσιο του project εκδόθηκε ένα φωτογραφικό λεύκωμα, videos αλλά και ένα website αφιερωμένο στη δύναμη αυτών των εικόνων. Πολλές από τις φωτογραφίες ή τα καρέ από τις ταινίες, είναι γνωστές, εδραιωμένες στη συλλογική συνείδηση, όπως η βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία της 11ης Σεπτεμβρίου "Άνθρωπος σε πτώση" του Ρίτσαρντ Ντριου από το Associated Press. Παράλληλα, άλλες φωτογραφίες και οι ιστορίες τους είναι λιγότερο γνωστές, όπως η πρώτη εικόνα κινητού τηλεφώνου με ψηφιακή κάμερα το 1997.

TIME 100

Οι συντάκτες του περιοδικού συμβουλεύτηκαν ιστορικούς, ειδικούς στην επεξεργασία φωτογραφιών και επιμελητές απ' όλο τον κόσμο. Το προσωπικό του Time πήρε συνεντεύξεις από φωτογράφους, όσους φωτογραφήθηκαν, φίλους και μέλη των οικογενειών τους, ώστε να γράψει κείμενο για κάθε φωτογραφία.

Η μετανάστρια μητέρα της Ντοροθέα Λέιντζ, η σημαία που υψώνεται στην Ίβο Τζίμα του Τζο Ρόζενταλ, φωτογράφου του AP, επίσης κατόχου βραβείου Πούλιτζερ και το διάσημο φιλί στην πλατεία Times Square την ημέρα V-J Day (Ημέρα νίκης κατά της Ιαπωνίας) είναι μεταξύ των 100 φωτογραφιών που επιλέχθηκαν. Ανάμεσα στις επιλογές είναι και το καρέ 313 από το βίντεο του Ζαπρούντερ ένα από τα ιστορικότερα ντοκουμέντα, καθώς όχι μόνο εμφανίζει τη δολοφονία αλλά δείχνει ακριβώς τη στιγμή που η βολίδα βρίσκει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζον Κένεντι.

Επιπλέον υπάρχει μία εικόνα της NASA που δείχνει τη Γη από την αθέατη πλευρά της σελήνης, ένα έμβρυο στον αμνιακό σάκο και η περίφημη Όσκαρ selfie, πρωτοβουλία της Ellen DeGeneres το 2014. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα News.com.au κάποια στιγμιότυπα επιλέχθηκαν για το περιεχόμενο και άλλα για την καινοτομία τους. Όπως η περίπτωση του Harold Edgerton που ενώ έκανε δοκιμές στο εργαστήριό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη ηλεκτρονική flash φωτογραφία με την φωτογραφία του το 1957 "Milk Drop Coronet".

Σύμφωνα με το περιοδικό Time αυτές είναι οι 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο και αξίζει να το πιστέψουμε.

TIME 100 1

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ