ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ισπανός ποιητής Μάρκος Άνα

Πέθανε ο ισπανός ποιητής Μάρκος Άνα
twitter@RamonLuque1

Ο ισπανός ποιητής και πολιτικός κρατούμενος με τα περισσότερα χρόνια φυλακής (23) την εποχή της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο, Μάρκος Άνα, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, στο νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανιόν της Μαδρίτης, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του και φίλους.

Ο Φερνάντο Μακάρο Καστίγιο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είχε γεννηθεί το 1920 και είχε επινοήσει το ψευδώνυμο Μάρκος Άνα συνδέοντας τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη διάρκεια του εμφυλίου.

Ήταν μόλις 19 ετών όταν μπήκε στη φυλακή κατηγορούμενος για τρεις δολοφονίες, για τις οποίες είχαν ήδη εκτελεστεί άλλοι κρατούμενοι, και παρέμεινε πίσω από τα κάγκελα μέχρι τα 42 του χρόνια, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, παρουσιάζοντάς τον ως «τον πολιτικό κρατούμενο που έμεινε κλεισμένος στις φυλακές του Φράνκο για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Αφού εντάχθηκε πολύ νέος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, στρατεύθηκε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1936-1939). Μετά τη νίκη των εθνικιστών, συνελήφθη στη Μαδρίτη.

Καταδικάσθηκε δις σε θάνατο, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη. Ο νεαρός κρατούμενος άρχισε τότε να γράφει βιβλία ποίησης --όπως το «Espana a tres voces» (Η Ισπανία σε τρεις φωνές)-- για τα οποία κέρδισε εγκώμια από τον Πάμπλο Νερούντα ή τον Ραφαέλ Αλμπέρτι.

Όταν απελευθερώθηκε το 1961, ο Μάρκος Άνα εξορίσθηκε στο Παρίσι όπου διηύθυνε το Κέντρο Ενημέρωσης και Αλληλεγγύης «με τον Πάμπλο Πικάσο ως επίτιμο πρόεδρο», υπενθύμισε η Mundo Obrero, μια έκδοση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας.

Μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975, μπόρεσε να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου συνέχισε να γράφει και να αγωνίζεται για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ιδιαίτερα αυτών που κρατούνταν στη Χιλή από τη δικτατορία του Πινοσέτ.

Αντιδρώντας στον θάνατό του, ο ηγέτης του κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας τον χαιρέτισε στο Twitter ως «έναν ήρωα του λαού». «Είσαι το καμάρι των συντρόφων σου και δικό μας», έγραψε.

Το 2007 ο Μάρκος Άνα είχε δημοσιεύσει απομνημονεύματα με τίτλο «Πείτε μου πώς είν' το δέντρο!» και στη συνέχεια, το 2013, ένα βιβλίο αφιερωμένο στη νεολαία που αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση, το «Vale la pena luchar» (Αξίζει τον κόπο να μάχεσαι).

Το 2015, στα 95 του, έδωσε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα eldiario.es , στην οποία υπενθύμιζε πως ουδέποτε υπήρξε «οπαδός της εκδίκησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ