ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια διάκριση για τον Έλληνα Γουίλ Βασιλόπουλο της προσφυγικής κρίσης

Παγκόσμια διάκριση για τον Έλληνα Γουίλ Βασιλόπουλο της προσφυγικής κρίσης
Twitter/Liberation

Δεν είναι εύκολη η τέχνη της εικονοληψίας. Απαιτεί ένστικτο, ανθρωπιά, ειλικρίνεια, καίρια κάδρα, σεβασμό και πίστη στην αλήθεια που μόνο οι εικόνες μπορούν να αποτυπώσουν χωρίς φλυαρία. Σε έναν μάστορα αυτής ακριβώς της τέχνης, τον Έλληνα Γουίλ Βασιλόπουλος απονεμήθηκε στο Λονδίνο το βραβείο Rory Peck, μια διάκριση που απονέμεται κάθε χρόνο στους καλύτερους ανεξάρτητους εικονολήπτες (JRI).

Ο Βασιλόπουλος, συνεργάτης της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP TV) από το 2011 διακρίθηκε για την κάλυψη της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, που αποτέλεσε πύλη εισόδου χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη από το 2015. Ο Γουίλ Βασιλόπουλος έχει καλύψει, εκτός από την προσφυγική κρίση, θέματα όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οι πολιτικές ταραχές στην Αίγυπτο και στην Τουρκία ή η σύγκρουση στην Ουκρανία και φέτος η δουλειά του, που απαθανάτισε την πάλη στο Αιγαίο, έγινε αφορμή για να διακριθεί η ενάργεια και τόλμη του.

Η κάλυψη αυτής της κρίσης ήταν μια τεράστια πρόκληση. Είχε έναν συναισθηματικό αντίκτυπο σε όλους όσοι βρισκόμασταν επί του πεδίου. Σε πονάει πολύ όταν συμβαίνει στο σπίτι σου", δήλωσε ο Γουίλ Βασιλόπουλος κατά την παραλαβή του βραβείου. "Πάντα ήθελα να κινηματογραφήσω τους μετανάστες με τον μεγαλύτερο σεβασμό και με αξιοπρέπεια".

Το ρεπορτάζ για το οποίο διακρίθηκε αφορά τη διάσωση, μέσα στη νύχτα, μεταναστών που διέπλευσαν το Αιγαίο προερχόμενοι από την Τουρκία και με προορισμό την Ελλάδα με αυτοσχέδια πλεούμενα στις 16 Ιανουαρίου 2016 ανοικτά από το Αγαθονήσι.

"Υπήρξε μια συντακτική επιλογή για μακροπρόθεσμη κάλυψη" σχολίασε η διευθύντρια ενημέρωσης του AFP Μισέλ Λεριντόν που χαιρέτισε την εργασία όλης της ομάδας του γραφείου του AFP στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την "εξαιρετικά επώδυνη προσήλωσή τους" στην κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

vass

Μεταξύ των τριών φιναλίστ στην κατηγορία των ειδήσεων ήταν ο Νάμπιλ Χάσαν, συνεργάτης του AFP στην Υεμένη από τις αρχές του 2015, και η Ουάαντ Αλ Κατίμπ για ένα θέμα της στο Χαλέπι της Συρίας, που μεταδόθηκε από το δίκτυο Channel 4 News/ITN.

Το AFP κερδίζει το βραβείο Rory Peck για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το 2014, ο Πακόμ Παμπαντζί είχε κερδίσει το βραβείο για την κάλυψη του εμφυλίου πολέμου στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πέρυσι το Rory Peck είχε απονεμηθεί στον Σύρο Ζάιν Αλ-Ριφάι για την κάλυψη της ζωής καθημερινών ανθρώπων σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

rory

Μιλώντας στο περιθώριο της απονομής των βραβείων, η Μισέλ Λεριντόν χαιρέτισε εξάλλου την εργασία του Καράμ αλ-Μάσρι, ανταποκριτή του πρακτορείου στο Χαλέπι. "Χαιρετίζω το κουράγιο του Καράμ και όλης της ομάδας στο Χαλέπι, που εγκλωβίστηκαν στις μάχες", είπε.

Στην κατηγορία των μαγκαζίνο και των ντοκιμαντέρ, τα βραβεία Rory Pecκ κέρδισαν ο Ιταλός Μάρκο Σαλούστρο, συνεργάτης του Vice News, για ένα ανεπίσημο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, και ο Γερμανός Μαρτσέλ Μετελζίφεν, για τρεις μικρές αδελφές και τον αδελφό τους μετά τη σύλληψη του πατέρα τους από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ο Rory Peck ήταν τολμηρός

Τα βραβεία Rory Reck καθιερώθηκαν το 1995 από το ίδρυμα Rory Peck στη μνήμη του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή βίντεο Rory Peck που σκοτώθηκε στη Μόσχα το 1993 έχοντας καταγράψει κεφάλαια της ιστορίας του 20ου αιώνα με την κάμερα του ως μαχητής του ρεπορτάζ. Τα βραβεία απονέμονται στους καλύτερους ανεξάρτητους εικονολήπτες στον κόσμο. Η τελετή απονομής είναι μία από τις κύριες εκδηλώσεις που επιτρέπουν στο ίδρυμα Rory Peck Trust τη συγκέντρωση χρημάτων .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ