ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μότσαρτ του 1782 εξόντωσε Drake και Beyoncé στις πωλήσεις των CD φέτος

Ο Μότσαρτ του 1782 εξόντωσε Drake και Beyoncé στις πωλήσεις των CD φέτος
Wikipedia

Δεν τραγουδάει, δεν χορεύει, δεν είναι στο Youtube και είναι νεκρός εδώ και δύο αιώνες. Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον μεγάλο μουσουργό να πουλήσει περισσότερα cd από κάθε άλλον το 2016. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κατέκτησε την κορυφή με δίσκο που κυκλοφόρησε πριν πέντε εβδομάδες.

Με ένα σύνολο 1.25 εκατομμυρίων πωλήσεων, όπως φαίνεται σε στοιχεία του Billboard, ο Μότσαρτ κέρδισε τους Drake, Kanye West και Beyonce.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου με αφορμή τα 225 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού συνθέτη. Είναι μια συλλογή 240 ωρών μουσικής του.

Την παραγωγή ανέλαβαν η Decca Records και η Deutsche Grammophon σε συνεργασία με ίδρυμα του Σάλτσμπουργκ για τον Μότσαρτ.

Στην ουσία το προϊόν είναι ένα κουτί που περιλαμβάνει κάθε δυνατή πληροφορία για τον συνθέτη. Ειδικοί το περιγράφουν πως το "πιο έγκυρο, πλήρες και επιστημονικό κουτί που έχει αφιερωθεί ποτέ στο έργο ενός μόνο συνθέτη".

Μότσαρτ, μια all time classic περίπτωση επιτυχίας

Το πλήρες όνομά του είναι Γιοχάνες Κρισόστομους Βολφγκάνγκους Τεόφιλους (Αμαντέους) Μότσαρτ [Wolfgang Amadeus Mozart] και γεννήθηκε την 8η πρωινή της 27ης Ιανουαρίου 1756 στο Ζάλτσμπουργκ. Γιος του συνθέτη Λεοπόλδου Μότσαρτ και της Άννας Μαρίας Περτλ ο Μότσαρτ έζησε μόνο 35 χρόνια, πρόλαβε όμως να συνθέσει περίπου 600 έργα (συμφωνικά, δωματίου, κονσέρτα, όπερες και χορωδιακά), τα περισσότερα από τα οποία είναι αριστουργήματα. Σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο. Σήμερα, ακόμη, γράφει ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ