ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bρέθηκε σπάνιο σκίτσο του Leonardo da Vinci αξίας 16 εκ. δολαρίων

Bρέθηκε σπάνιο σκίτσο του Leonardo da Vinci αξίας 16 εκ. δολαρίων

Ένας γαλλικός οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα σκίτσου που πιστεύεται πως ανήκει στον Leonardo da Vinci.

Το σκίτσο, που απεικονίζει τον Άγιο Σεβαστιανό, δόθηκε στον οίκο δημοπρασιών Parls' Tajan τον περασμένο Μάρτιο από μια οικογένεια που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Σύμφωνα με τους The New York Times η αυθεντικότητά του του σκίτσου επικυρώθηκε πρόσφατα από μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένου ενός επιμελητή του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

584ec1b71800002d00e4225c

Σε ανακοίνωσή του, το μουσείο χαρακτήρισε το έργο ως «μια συναρπαστική νέα ανακάλυψη».

«Πρόκειται για μια συναρπαστική νέα ανακάλυψη ενός αυθεντικού, διπλής όψεως φύλλου από τον ζωγράφο (1452-1519), που απεικονίζει στην πρόσθια όψη την πλήρη μορφή του μάρτυρα Αγίου Σεβαστιανού δεμένου σε ένα δέντρο, και στην οπίσθια όψη, σημειώσεις και διαγράμματα για το φως και τη σκιά, τα οποία σχετίζονται με την μελέτη του Leonardo πάνω στην οπτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

584ec3301800002d00e4225f

( Η πίσω όψη του σκίτσου)

Από την πλευρά του, ο Thaddée Prate, διευθυντής του τμήματος Πίνακες Παλιών Δασκάλων στον Tajan, είπε στους εφημερίδα πως το μυστηριώδες σκίτσο, του οποίου η αξία εκτιμήθηκε από τον οίκο γύρω στα 15.8 εκατομμύρια δολάρια, έφτασε στα χέρια του από έναν συνταξιούχο γιατρό, μαζί με άλλα 14 σκίτσα που είχε συλλέξει ο πατέρας του άντρα.

«Είχα την αίσθηση πως ήταν ένα ενδιαφέρον σκίτσο του 16ου αιώνα που απαιτούσε περισσότερη δουλειά», είπε ο Prate. Έτσι ζήτησε μια δεύτερη γνώμη από τον Patrick de Bayser, ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος έμπορος τέχνης και σύμβουλος για πίνακες των παλιών δασκάλων.

Η επιμελήτρια ιταλικών και ισπανικών σκίτσων του μουσείου, Dr. Carmen C. Bambach σχολίασε πως το σχέδιο λειτουργεί συμπληρωματικά στα άλλα επτά σκίτσα του Αγίου Σεβαστιανού που φέρεται να είχε κάνει ο Leonardo.

Το πώς το συγκεκριμένο σκίτσο κατέληξε στην κατοχή του συνταξιούχου γιατρού παραμένει άγνωστο, αλλά ο προηγούμενος κάτοχός του, που παραμένει ανώνυμος, είπε πως υπήρχε στην οικογένειά του από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Το σκίτσο του Αγίου Σεβαστιανού θα βγει σε δημοπρασία τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ