ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στo ΜοΜΑ γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ακούγοντας Beatles

Στo ΜοΜΑ γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ακούγοντας Beatles

Aνέλπιστο δώρο στους φιλόμουσους έκανε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ) της Νέας Υόρκης. Όπως ανακοίνωσε ο Χριστουγεννιάτικος, εξαιρετικά σπάνιος οπότε και συλλεκτικός, δίσκος των Beatles που κυκλοφόρησε στο Ζάγκρεμπ το 1969 μόνο για τα μέλη του τοπικού fan club, αυτές τις γιορτές θα βρίσκεται στο πολιτιστικό ίδρυμα της αμερικανικής μητρόπολης. 

Αφορμή για να ενταχθεί στη συλλογή του πολιτιστικού ιδρύματος; Ο γραφιστικός σχεδιασμού του εξώφυλλου, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κροατίας, HRT.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ) της Νέας Υόρκης συμπεριέλαβε στα εκθέματά του τον δίσκο "Happy Christmas" της εταιρίας Jugoton του 1969, το εξώφυλλο αλλά και την ευχετήρια κάρτα για τα μέλη του fan club των Beatles στο Ζάγκρεμπ (BFC), εκδότης του οποίου ήταν ο Βέλικο Ντέσποτ και γραφίστας ο Μιχαΐλο Αρσόφσκι.

Το Μουσείο ενημέρωσε τον Βέλικο Ντέσποτ, ιδρυτή αλλά και επικεφαλής του fan club των Σκαθαριών στο Ζάγκρεμπ από τα 60s ενθουσιάζοντας τον φανατικό οπαδό του Λένον και των άλλων.

Είναι θαυμάσια είδηση! Επιβεβαιώνει ότι οι σχεδιαστές είναι πολύ καλοί, αλλά δυστυχώς η επιβεβαίωση έρχεται αργά, τη βλέπουμε με μεγάλη ιστορική καθυστέρηση" ανέφερε η επιμελήτρια του Μουσείου Τεχνών και Επαγγελμάτων της Κροατίας, Κοράλικα Βλάγιο.

Το fan club των Beatles στο Ζάγκρεμπ (BFC) ιδρύθηκε από τον 20χρονο Βέλικο Ντέσποτ το 1968 ως παράρτημα των Επίσημου Fan Club των Beatles με έδρα το Λίβερπουλ. Ο Ντέσποτ, ήταν ο πρώτος και μοναδικός δημοσιογράφος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που συνάντησε τους Beatles, το 1967, όταν ηχογραφούσαν το άλμπουμ τους "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band".

Το fan club είχε δεκάδες χιλιάδες μέλη όχι μόνο από την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και από πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι Beatles από την αρχή της καριέρας τους κάθε Χριστούγεννα ηχογραφούσαν ειδικό δίσκο μόνο για τα μέλη των fan club τους, τον οποίο οι θαυμαστές παραλάμβαναν ταχυδρομικώς και δεν μπορούσε κανένας άλλος να τον αποκτήσει. Ήταν δίσκοι με τα μηνύματά τους προς τους πιστούς οπαδούς, το δώρο τους γεμάτο από χριστουγεννιάτικες μελωδίες, σκίτσα και πρωτότυπα τραγούδια του συγκροτήματος.

Ο δίσκος που πλέον εκτίθεται στο MoMA είναι ένα από τα εορταστικά αναμνηστικά που έστελνε το fan club του Ζάγκρεμπ σε κάθε μέλος του το 1968-1971 τους δίσκους αυτούς.

beatles

ΔΗΜΟΦΙΛΗ