ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Alexandrov Ensemble: Μετά την τραγωδία, το σύμβολο της Ρωσίας θα ανασυγκροτηθεί

Alexandrov Ensemble: Μετά την τραγωδία, το σύμβολο της Ρωσίας θα ανασυγκροτηθεί

Μετά την τραγική απώλεια, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να ανασυγκροτήσει "το ταχύτερο δυνατόν" τη Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, της οποίας περισσότερα από 60 μέλη σκοτώθηκαν στη συντριβή του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους TU-154 στη Μαύρη Θάλασσα, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Το Ensemble Alexandrov, όπως είναι το άλλο όνομα του χορωδιακού και χορευτικού συγκροτήματος του ρωσικού στρατού και σύμβολο της Ρωσίας που επευφημείται στις περιοδείες του σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, θρηνεί την απώλεια του ενός τρίτου των καλλιτεχνών του και του διευθυντή του.

"Θεωρώ αναγκαία τη διάθεση 70 διαμερισμάτων στο Ensemble Alexandrov ώστε να μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε αυτό το σύνολο το συντομότερο δυνατό" ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ελπίζοντας να προσελκύσει ταλαντούχους στρατιωτικούς με μουσική παιδεία.

"Πρέπει να διοργανώσουμε έναν διαγωνισμό και να επιλέξουμε τους καλύτερους προκειμένου να συνεχίσουν την ένδοξη παράδοση του Ensemble Alexandrov, του κύριου μουσικού συνόλου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων".

Η εμβληματική ιστορία του μουσικού συνόλου

Το Ensemble Alexandrov ιδρύθηκε το 1928 και σήμερα αποτελείται από περίπου 200 τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 έργα, από φολκλορικά και τραγούδια που εξυμνούν τη Σοβιετική Ένωση έως θρησκευτική μουσική, όπως και τις μεγαλύτερες σύγχρονες διεθνείς επιτυχίες, που ερμηνεύουν σπουδαίες φωνές και που συνοδεύονται από εξαιρετικές χορογραφίες.

Ενα από τα ελάχιστα μουσικά σύνολα που φεύγουν σε περιοδεία στο εξωτερικό τη σοβιετική εποχή, το Ensemble Alexandrov έχει δώσει επίσης εκατοντάδες συναυλίες στη Σοβιετική Ένωση, ηχογράφησε δεκάδες δίσκους και επιβλήθηκε ως αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις δημόσιες εορτές.

Στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι μουσικοί του δεν γνώριζαν ανάπαυλα, δίνοντας περισσότερες από 15.000 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες περιοχές και μέσα στα νοσοκομεία.

Το Ensemble Alexandrov διηύθυνε επί 18 χρόνια ο ιδρυτής του, ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξάντροφ, συνθέτης του ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια τη διεύθυνση ανέλαβε ο γιος του Μπόρις από το 1946 έως το 1987.

Η ρωσική χορωδία που καταχειροκροτείται από το κοινό στις πολυάριθμες περιοδείες της σε περισσότερες από 70 χώρες, στην Ευρώπη όπως και στην Ασία, τιμήθηκε το 1935 με τη διάκριση της Τάξης της Κόκκινης Σημαίας, μιας από τις υψηλότερες σοβιετικές τιμές για την "εξαίρετη συνεισφορά της στον πολιτισμό".

Το Ensemble Alexandrov έχει τραγουδήσει για τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην Τσετσενία.

Η επόμενη μέρα

redarmy2

Ο σημερινός διευθυντής του, ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ήταν μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. "Ο Βαλέρι Χαλίλοφ είχε σπουδαία συνεισφορά στον σύγχρονο πολιτισμό ως διευθυντής ορχήστρας κι ως συνθέτης", δήλωσε η Όλγα Γκολόντετς, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πρακτορείο TASS μιλώντας για "ανεπανόρθωτη απώλεια".

Σε ένδεξη τιμής, το ρωσικό κράτος θα δώσει το όνομα του Καλίλοφ σε ένα μουσικό σχολείο, γράφει ο ρωσικός Τύπος. "Είναι τεράστια αδικία", δήλωσε ο πιανίστας Ντενίς Ματσούεφ θρηνώντας τον θάνατο του "σπουδαίου μαέστρου" στο RIA Novosti. "Το σύνολο Alexadrov είναι μια καρτ-ποστάλ του ρωσικού πολιτισμού".

Εδώ και έναν και πλέον αιώνα, αυτές οι υπέροχες φωνές είναι ένα κόσμημα της Ρωσίας", δήλωσε η Γαλλίδα Μιρέιγ Ματιέ που τραγουδά συχνά από το 1967 με το Ensemble Alexandrov, "συντετριμμένη από την τραγωδία που βύθισε στο πένθος τον κόσμο της μουσικής".

"Πήγαινε στη Συρία με μια πολύ καλή αποστολή, μια αποστολή ειρήνης", υπογράμμισε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτμι Μεντβέντεφ. "Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε αυτή την απώλεια".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ