ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαράντα χρόνια πριν, βανδάλισαν το Χόλιγουντ για πρώτη φορά

Σαράντα χρόνια πριν, βανδάλισαν το Χόλιγουντ για πρώτη φορά

Ήταν μια ιδανική είδηση για μια χρονιά που ίσως αποδειχτεί ένα τρολ στα χρονικά της ιστορίας και ως έτσι αντιμετωπίστηκε από τα media που εντυπωσιάστηκαν από τον "βανδαλισμό" της επιγραφής του Χόλιγουντ -υποθέτουμε ότι έτσι είχε αντιμετωπιστεί και το 1976, όταν το ξημέρωμα της πρώτης μέρας του χρόνου σαράντα χρόνια πριν είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο.

Μόλις πριν δύο 24ωρα οι κάτοικοι του Λος Άντζελες ξύπνησαν με την εμβληματική επιγραφή του Hollywood να έχει αλλάξει σε "Hollyweed" -πιθανώς θέλοντας κάποιοι να δείξουν με τον τρόπο αυτό τον ενθουσιασμό τους για την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης μαριχουάνας στην πολιτεία.

Όπως αναφέρει η Τhe Independent το γεγονός αυτό έχει ξανασυμβεί με τους Αντζελίνος να ξυπνούν την 1η Ιανουαρίου του 1976 και να αντικρίζουν την επιγραφή στο Hollywood Hills αλλαγμένη σε "Hollyweed".

Τότε όμως ο δράστης έγινε γνωστός και ήταν ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Νόρθριτζ της Καλιφόρνια, ο Ντάνι Φάινγκουντ και το έκανε για να γιορτάσει την έναρξη της χαλάρωσης του νόμου για την χρήση της μαριχουάνας.

Ούτε τότε ο φαρσέρ ήθελε να καταστρέψει την επιγραφή, και για το λόγο αυτό είχε χρησιμοποιήσει διαφορετικού χρώματος υλικά για να αλλάξει τα γράμματα, ενώ το πρόσφατο περιστατικό ερευνάται ως πλημμέλημα.

Ο Φάινγκουντ όταν προέβη στην αλλαγή της επιγραφής είχε την υποστήριξη των γονιών του, οι οποία μάλιστα είχαν δηλώσει ότι "είμαστε πολύ περήφανοι για τον γιο μας που είχε αυτήν την ιδέα" και το κόλπο αυτό του χάρισε στην τάξη του ένα μεγαλοπρεπές "Α".

Μάλιστα απάντησε σε όλους εκείνους που χαρακτήριζαν την πράξη του ως "βανδαλισμό" λέγοντας ότι "δεν καταπάτησα κανέναν νόμο και δεν έκανα καμία ζημιά στην επιγραφή".

Ο ρόλος ενός καλλιτέχνη σε όλη την διάρκεια της ιστορίας ήταν να δημιουργήσει παραστάσεις του υπάρχοντος πολιτισμού. Με την χρήση τεσσάρων μικρών κομματιών υφάσματος πάνω στην επιγραφή, μπόρεσα να αλλάξω την αντίληψη των ανθρώπων για την επιγραφή του Χόλιγουντ" δήλωσε, σύμφωνα με τον Independent, o Φάινγκουντ.

Ο Φάινγκουντ ήταν ο πρώτος που άλλαξε την επιγραφή, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που ακολούθησαν, μερικοί επιτυχώς και άλλοι ανεπιτυχώς.

Κάθε φορά για διαφορετικούς λόγους, μεταξύ των οποίων για την προώθηση ταινιών, για πολιτική διαμαρτυρία ακόμα και για την επίσκεψη του Πάπα η επιγραφή Hollywood έχει όλα αυτά τα χρόνια αλλάξει σε HOLLYWeeD, HOLLYWOOD, GO NAVY, RAFFEYSOD, FOX, CALTECH, OLLYWOOD, HOLYWOOD, OILWAR, PerotWood, GO UCLA, SAVE THE PEAK και HOLLYWeeD (ξανά).

Η επιγραφή όμως έχει γίνει και σημείο τραγωδίας για την κινηματογραφική βιομηχανία του Λος Άντζελες καθώς από το γράμμα "Η" επέλεξε να πηδήξει και να σκοτωθεί η ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ Πεγκ Έντγουιστλ, το 1932.

2017 01 01T222952Z 132127308 RC17B25684A0 RTRMADP 3 CALIFORNIA HOLLYWOOD PRANK

Πηγή: REUTERS/Kevork Djansezian

ΔΗΜΟΦΙΛΗ