ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί οι καλλιτέχνες δίνουν μία ματαιόδοξη μάχη ενάντια στον Τραμπ

Γιατί οι καλλιτέχνες δίνουν μία ματαιόδοξη μάχη ενάντια στον Τραμπ

Στον απόηχο του λόγου της Μέριλ Στριπ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ το liberal Χόλιγουντ θέλει να συνεχίσει μια εκστρατεία ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η στάση της Στριπ προκάλεσε αντιδράσεις -τόσο υπέρ όσο και κατά της ηθοποιού με πολλούς να υπενθυμίζουν την άτυχη στιγμή όταν χειροκρότησε στο παρελθόν τον αμφιλεγόμενο και για πολλούς παιδόφιλο σκηνοθέτη Ρομάν Πολάσκι ή τη συνέντευξη της υπερ της Μάργκαρετ Θάτσερ "που θαυμάζει"- και είναι μια συνέχεια της “αντίστασης του Χόλιγουντ” στην γιγάντωση του φαινομένου Τραμπ.

Μία εβδομάδα πριν προσωπικότητες από τον τομέα της ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Ρόζι Περέζ, Σάλι Φιλντ και Τζέφρι Ράιτ εμφανίστηκαν σε video ζητώντας από το Κογκρέσο να αντιταχθεί στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αν ασκεί “ρατσιστική, σεξιστική πολιτική ή πολιτική κατά των μεταναστών, κατά των συνδικαλιστικών ενώσεων και κατά του περιβάλλοντος”.

Το film γυρίστηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης “Ανθρωπότητα για την Πρόοδο”. Σε αυτό η Ρόζι Περέζ εμφανίζεται μαζί μ την Γιασμίν Χασάν, παγκόσμια εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης “Equality Now”.

Ζητάμε να αποκλείσετε υποψηφιότητες που απειλούν τα δικαιώματα των γυναικών, την LGBT κοινότητα, έγχρωμους , μετανάστες, και άπορους” ανέφερε η Σάλι Φιλντ απευθυνόμενη στο Κογκρέσο. “Το 75% των ανθρώπων που μιλούν στο βίντεο δεν έχουν καμία σχέση με το Χόλιγουντ” τόνισε η Περέζ.

“Το σύστημα προπαγάνδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχει μπει ήδη σε λειτουργία. Υποστηρίζουν ότι άνθρωποι του θεάματος είναι πλειοψηφία στο βίντεο. Μόνον το 25% είμαστε άνθρωποι του θεάματος. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αμερικανοί πολίτες εμφανίζονται στο video” πρόσθεσε. “Δεν έχει σημασία πόσες φορές θέλετε να λέτε ότι οι άνθρωποι τον ψήφισαν, δεν είναι η αλήθεια. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν ψήφισε αυτόν τον άνθρωπο” αναφέρει στο Variety.

#J20 Art Strike: μία αντίσταση εκ του ασφαλούς;

barbara kruger

“Untitled” (Blind Idealism is deadly.), 2013Copyright Barbara Kruger, Courtesy of Mary Boone Gallery, New York

Σε παράλληλο χρόνο 130 και πλέον μεγάλοι εικαστικοί των ΗΠΑ (όπως οι Cindy Sherman, Barbara Kruger, Julie Mehretu, Richard Serra και Joan Jonas) καλούν την κοινότητα τους σε απεργία την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Με το hashtag #J20ArtStrike θέλουν να είναι ένα είδος αντίστασης στην "καθιέρωση του Trumpism".

Πέρα από τη δική τους αποχή ζητάνε από τα πολιτιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ να μείνουν κλειστά την 20η Ιανουαρίου 2016 ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στον εκλεγμένο νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη υπερασπίστεί τον εαυτό του στην επίθεση της Στριπ αποδεχόμενος αυτή τη νέα βεντέτα ο αρθρογράφος της The Guardian Jonathan Jones δεν μοιάζει να εντυπωσιάζεται από μια αντίδραση “εκ του ασφαλούς”. Eίναι ένας από τους πολλούς.

Μια απεργία τέχνης είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένας τρόπος να βγάλεις την ουρά σου απ’έξω” σημειώνει ο Jonathan Jones. “Δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να περιορίσει τη δύναμη του Τραμπ” γράφει και συνεχίζει λέγοντας ότι η Αριστερά της Αμερικής εξακολουθεί να ζει μια “μακρά, άθλια περίοδο ασχετοσύνης” χαρακτηρίζοντας αυτή την αντίσταση μια κομψευόμενη αντίσταση “στηριζόμενη σε πολύ ακριβά τακούνια μιας πολιτιστικής ελίτ”.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει στην Αμερική ότι “δεν ζει στα 60s” και βρίσκει αυτή τη διαμαρτυρία ως μια επιτυχημένη προσπάθεια μιας ιντελιγκέντσιας να αισθανθεί ακόμη μια φορά καλά με τον εαυτό της ενώ σημειώνει ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική “μια απεργία των reality show που καθιερώνουν λάθος πρότυπα και γιγαντώνουν τη θρησκεία του χρήματος”.

TRUMP ART STRIKE

Επιπλέον, σημειώνει η The Guardian, ότι αυτή η ανοιχτή πρόσκληση αντίστασης της τέχνης βάζει σε κίνδυνο πολιτιστικά ιδρύματα αλλά και όσους εργάζονται σε αυτά να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση εάν εναντιωθούν στο κατεστημένο εξυπηρετώντας ένα αντιστασιακό καπρίτσιο.

Οι Sherman και Serra δεν έχουν να χάσουν τίποτα από μια μέρα αργίας στο ατελιέ τους” γράφει ο Jonathan Jones και καλεί τους liberal να κάνουν κράτει αν θέλουν να αντισταθούν στον Τραμπ. “Είναι ανεπαρκής αυτή η στάση” σημειώνει ο αθρογράφος. “Η ιστορία έχει επιλέξει να δοκιμαστεί αυτή η γενιά. Μην ξοδεύεστε, θα χρειαστείτε τις δυνάμεις σας” σημειώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ