ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απόψε με τη Google: στα εγκαίνια της Φιλαρμονικής του Αμβούργου -live!

Απόψε με τη Google: στα εγκαίνια της Φιλαρμονικής του Αμβούργου -live!

Eίμαστε όλοι καλεσμένοι από την άνεση του σπιτιού μας σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης για το 2017 γιατί η Google θέλει να κάνει τον πολιτισμό μια γιορτή παιδείας μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Η συνεργασία μεταξύ της νέας Φιλαρμονικής που δεσπόζει πάνω από τον ποταμό 'Ελβα στο Αμβούργο και του τομέα τεχνών και πολιτισμού της Google θα μας δώσει εικονικές εμπειρίες από το νέο σύμβολο πολιτισμού της πόλης και τη συναυλία των εγκαινίων στις 11 Ιανουαρίου που θα μεταδοθεί live streaming σε θέαση 360 μοιρών στη διεύθυνση youtube.com/elbphilharmonieHH σε μουσικόφιλους σε όλο τον κόσμο.

Η θέαση 360 μοιρών δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει σφαιρική εικόνα της εκδήλωσης, αλλάζοντας όποτε θέλει τις οπτικές γωνίες του και οι ανυπόμονοι μπορούν να πάρουν μια μικρή γεύση από την ποικιλία και την ποιότητα της μουσικής που προσφέρεται στη νέα συναυλιακή αίθουσα, μια από τις καλύτερες παγκοσμίως, στο νέο βίντεο υψηλής ευκρίνειας που παρουσιάζει το techno marching συγκρότημα Meute και το σύνολο εγχόρδων.

Για να κάνει την εμπειρία ακόμη πιο εντυπωσιακή και οικεία, μάσκες εικονικής πραγματικότητας (Cardboard headsets) της Google διανέμονται σε όλο το Αμβούργο για μια πλήρη "εμβαπτιστική" εμπειρία των εορταστικών εκδηλώσεων.

Με την τοποθέτηση ενός smartphone στο Cardboard του θεατή, η Μεγάλη Αίθουσα, η Plaza και το Tube, χαρίζουν στον χρήστη μια μοναδική εμπειρία στην εικονική πραγματικότητα μέσω του Google Street View (http://bit.ly/ElphiStreetview) ήδη από τώρα.

hamburg magazin elbphilharmonie

Το προφίλ της Φιλαρμονικής στο Google Arts & Culture στο g.co/elbphilharmonie συνιστά σημείο εκκίνησης
της συνεργασίας.

Εδώ, εκθέσεις που παρουσιάζουν την ιστορία του κτιρίου, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του πρόσθετου κτιρίου, την Elbphilharmonie, προσφέρουν μια εικονική εμπειρία. Μια περαιτέρω συνεργασία περιλαμβάνει την παραγωγή μιας θεαματικής 360 μοιρών "Αποστολής της Google" για τα εκκλησιαστικά όργανα της Φιλαρμονικής του Αμβούργου που δίνει βαρύτητα στη σημασία της μουσικής παιδείας.

google pbl

Δύο είναι οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί για τα εγκαίνια, αύριο και μεθαύριο: Anja Harteros, Wiebke Lehmkuhl, Philippe Jaroussky, Jonas Kaufmann και Bryn Terfel θα είναι οι εξαιρετικοί καλεσμένοι ενός προγράμματος, ίδιου και τις δύο βραδιές, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός έργου που συνέθεσε ειδικά για την περίσταση ο Βόλφγκανγκ Ριμ.

Μια αναγέννηση για τον τενόρο και τη μεγάλη ορχήστρα, δηλαδή για τον Γιόνας Κάουφμαν και τη συμφωνική ορχήστρα της Φιλαρμονικής επί του 'Ελβα.

Τα εισιτήρια δεν διατέθηκαν στην αγορά. Αντίθετα 1.000 θέσεις προσφέρθηκαν δωρεάν μέσω κλήρωσης. "Θέλουμε να γιορτάσουμε τα εγκαίνια όχι μόνο με τους καλεσμένους μας αλλά και με πολίτες του Αμβούργου και λάτρεις της μουσικής από όλο τον κόσμο", εξήγησε ο γενικός επιμελητής Κριστόφ Λίμπεν Σόιτερ. Ένα ωραίο παράδειγμα ανοίγματος στους κόλπους μιας Ευρώπης όλο και πιο περιχαρακωμένης, σχολιάζει το ΑΜΠΕ.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των μεγάλων εγκαινίων θα συνεχιστούν έως τις 29 Ιανουαρίου, με συναυλίες τζαζ, μουσικής δωματίου, κλασικής μουσικής και πολλές παραστάσεις.

Το νέο σύμβολο της πόλης φωτίζει τις νύχτες

Στις αρχές Νοεμβρίου κι έπειτα από εργασίες δέκα ετών, το Αμβούργο καμαρώνει για το νέο σύμβολό του: τη νέα του Φιλαρμονική στις όχθες του Έλβα, ένα σημείο συνάντησης, έναν νέο δημόσιο χώρο για την πόλη. Το κτίριο της Φιλαρμονικής, τη διαχείριση του οποίου έχει ο δήμος, χτισμένο στη HafenCity, τη νέα οικιστική περιοχή στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου, είναι έργο των ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron.

Διαθέτει τρεις αίθουσες συναυλιών, χώρο μουσικής εκπαίδευσης, την Plaza, δηλαδή μια πλατφόρμα 360° δημόσιας προβολής με θέα ολόκληρη την πόλη από ύψος 37 μέτρων πάνω από το έδαφος, χώρους εστίασης και διαμονής.

H Elbphilarmonie Plaza χρησιμεύει ως ένωση μεταξύ της παλιάς αποθήκης στο λιμάνι και μιας σύγχρονης γυάλινης κατασκευής πάνω από αυτήν.

Το Grand Hall είναι η κεντρική Μεγάλη Αίθουσα, χωρητικότητας 2.100 θέσεων. Στεγάζεται σε μια εντυπωσιακή γυάλινη κατασκευή, 110 μέτρα πάνω από το παλιό κτίριο Kaispeicher Α, που ήταν αποθήκη η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη καπνού, τσαγιού και κακάο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ