ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γαβράς προς Μέρκελ: «Βγάλτε τους Έλληνες έξω από τη φυλακή»

Γαβράς προς Μέρκελ: «Βγάλτε τους Έλληνες έξω από τη φυλακή»

Με ένα Aμήν, την προβολή της ταινίας του επίσημου καλεσμένους Κώστα Γαβρά ξεκίνησε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο. Η παρουσία του ίδιου του δημιουργού της Κώστα Γαβρά γέμισε το Hellas Filmbox Berlin με μηνύματα πολλά.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ, που έγινε στον κινηματογράφο Babylon της γερμανικής πρωτεύουσας με τη Βίκυ Λέανδρος και τους String Demons να επενδύουν μουσικά τη βραδιά, έδειξε από την πρώτη στιγμή της προθέσης του.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο παρουσιάζει σύγχρονες ελληνικές παραγωγές, από ταινίες για τις μεγάλες αίθουσες ως και πειραματικά έργα και μέχρι την Κυριακή (22/1) 56 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ θα έχουν δείξει τις αντοχές τους στη μνήμη των σινεφίλ.

Μιλώντας στο κοινό ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στον κινηματογράφο και την επιλογή του να γυρίζει συνήθως ταινίες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με τους οποίους συνεργάζεται θαυμάσια και επί ίσοις όροις.

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του ο σκηνοθέτης έκανε μια έκκληση στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ως Έλληνας θέλω να πω στην κ. Μέρκελ: Βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται" είπε.

"Δεν θέλουμε να γίνουμε θεσμός, θέλουμε να παραμείνουμε καλλιτέχνες" τόνισε στον χαιρετισμό του ο προηγούμενος πρόεδρος του Hellas Filmbox, Αστέρης Κούτουλας, υπενθυμίζοντας τον χαρακτήρα του φεστιβάλ, ως ένα εγχείρημα που βασίζεται στην πρωτοβουλία δεκάδων σινεφίλ εθελοντών.

Στην επίσημη τελετή συμμετείχε σειρά προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης και της πολιτικής. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία στο πλαίσιο του Hellas Filmbox πραγματοποιεί Workshop για το Αρχαίο Δράμα, ο Γερμανός υφυπουργός Παιδείας Τόμας Ράχελ, ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβερειτ, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και πολλοί άλλοι έδωσαν το παρόν στην έναρξη του Φεστιβάλ.

Το μενού των προβολών

hellasbox

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας συμμετέχουν το Silent του Γιώργου Γκιγκαπέππα, ο Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη, το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το Blind Sun της Τζόις Νασαουάτι, το Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη και το Εντυπώσεις ενός πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Κώστα Καρυωτάκη.

Επιπλέον έξι ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα του ντοκιμαντέρ. Το Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε και το Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου έχουν σημείο αναφοράς τους πρόσφυγες και μετανάστες, το Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση της Ανζελίκ Κουρούνη, η Τελευταία Παραλία των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν (συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα στις Κάννες 2016), τα Σημάδια του Ουρανού της Μάρως Αναστασοπούλου και το Εξωτικά, ερωτικά κτλ της Ευαγγελίας Κρανιώτη θέλουν να μας κάνουν θεατές με παιδεία.

afierwma

Ενδιαφέρον έχει και το τμήμα Νew Vision του Φεστιβάλ με ειδικό αφιέρωμα στον ελληνικό γυναικείο κινηματογράφο, στη γερμανική κατοχή της Ελλάδας αλλά και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Το φεστιβάλ θα ρίξει την αυλαία του με την προβολή της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Ένας άλλος κόσμος την Κυριακή αλλά και την απονομή των βραβείων σε ταινίες των διάφορων τμημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ