ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έρωτας, φήμη και τραγωδία του Πικάσο στην Tate του Λονδίνου (vid)

Έρωτας, φήμη και τραγωδία του Πικάσο στην Tate του Λονδίνου (vid)
flickr@recuerdosdepandora

1932, μια χρονιά που έχει χαρακτηριστεί "χρονιά των θαυμάτων" στο καλλιτεχνικό ταξίδι του Πάμπλο Πικάσο γιατί τότε η θρυλική δύναμη δημιουργίας του αναγνωρίστηκε και ξεκίνησε η φήμη του να ορίζει το εικαστικό τοπίο ενός ολόκληρου αιώνα.

Ήταν επίσης και μια περίοδος που ο Πικάσο εξέφρασε μια νέα αισθαντικότητα στην τέχνη του, την οποία τροφοδοτούσε ίσως η κρυφή σχέση του με την κατά πολύ νεώτερή του Marie-Thérèse Walter.

Σχέση η οποία συνεχίστηκε και μετά τη διάλυση του γάμου του με την μπαλαρίνα Olga Kholkhova. Η Marie-Thérèse έμεινε δίπλα του, ελπίζοντας μάταια να τον παντρευτεί μια μέρα, και τελικά αυτοκτόνησε (κρεμάστηκε) τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του. "Μια φορά στη ζωή μας έχουμε τη δυνατότητα να δούμε συγκεντρωμένα αυτά τα έργα" αναφέρουν τα βρετανικά media, δικαιολογημένα.

Η Tate Modern θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη μόνο στον Πικάσο (προηγουμένως, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Musée National-Picasso, στο Παρίσι) με περισσότερα από 100 έργα -συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Le Rêve (Το Όνειρο), του πορτραίτου της Marie-Thérèse Walter, το οποίο φημολογείται ότι αγόρασε το 2013 ο συλλέκτης Steven A. Cohen- να υπενθυμίζουν την υπεροχή του.

Le Reve by Pablo Picasso

Για τον επιμελητή της έκθεσης, τον Achim Borchardt-Hume, η ιδέα να εστιάσει σε μία μόνον περίοδο της καλλιτεχνικής διαδρομής του ζωγράφου, γεννήθηκε από την ερώτηση "πόσο μπορείς να πλησιάσεις τον Πικάσο, ως καλλιτέχνη και ως πρόσωπο; Πώς μπορείς να πας πέρα από τον μύθο;". "Αυτή η έκθεση θα σου απευθύνει πρόσκληση να πλησιάσεις τον καλλιτέχνη, στους τρόπους σκέψης του, στις δοκιμασίες στην προσωπική του ζωή σε μια καθοριστική στιγμή της καριέρας του" είπε ο ίδιος στην Independent.

"Παρουσιάζοντας εξαιρετικά έργα τα οποία μας δάνεισαν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, με τη σειρά με την οποία δημιουργήθηκαν, αυτή η έκθεση θα επιτρέψει σε μια καινούργια γενιά να ανακαλύψει την εκρηκτική ενέργεια του Πικάσο και, ταυτόχρονα, θα εκπλήξει αυτούς που νομίζουν ότι ήδη τον γνωρίζουν"

Η έκθεση Πικάσο 1932 – Έρωτας, Φήμη, Τραγωδία στο Musée National-Picasso, στο Παρίσι, από 10 Οκτωβρίου 2017 έως 11 Φεβρουαρίου 2018 και στην Tate Modern, στο Λονδίνο, από 8 Μαρτίου έως 9 Σεπτεμβρίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ