ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο μεγάλος τενόρος Νικολάι Γκέντα

Πέθανε ο μεγάλος τενόρος Νικολάι Γκέντα

Έμεινε στην ιστορία ως μεγάλος ερμηνευτής εμβληματικών ρόλων του λυρικού θεάτρου και πλέον ο μεγάλος ερμηνευτής Νικολάι Γκέντα πέρασε στην αθανασία.

Ο σουηδός τενόρος, μεγάλη φυσιογνωμία της διεθνούς λυρικής σκηνής επί μισό αιώνα, πέθανε στις 8 Ιανουαρίου κοντά στη Λωζάνη σε ηλικία 91 ετών. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η κόρη του, την Τάνια Γκέντα, στον εξειδικευμένο ιστότοπο Forum Opera. Το νέο επιβεβαιώθηκε από την Βασιλική Όπερα της Σουηδίας και τον δήμαρχο του Τολοσενάζ της Ελβετίας όπου κατοικούσε.

Η απώλεια του είναι μεγάλη για τους εραστές των λυρικών τεχνών καθώς ο Νικολάι Γκέντα ανήκε στις μεγάλες φωνές του 20ου αιώνα δίπλα στην δική μας Μαρία Κάλλας αλλά και τους Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ και Ντίτριχ Φίσερ-Ντίσκαου. Η σταδιοδρομία του ήταν εξίσου μεγάλη σε διάρκεια αλλά και ρεπερτόριο.

Γεννημένος το 1925 στη Στοκχόλμη ο Γκέντα ανακάλυψε σε ηλικία 17 ετών ότι είχε εγκαταλειφθεί από τους γονείς του και υιοθετηθεί από τη θεία του, μια ρωσικής καταγωγής Σουηδή, και τον τραγουδιστή σύζυγό της. Έκανε το ντεμπούτο του το 1952 στη Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης, αφού σπούδασε κοντά στον τραγουδιστή θετό πατέρα του και έναν μεγάλο σουηδό τενόρο, τον Καρλ Μάρτιν Έμαν, και μετά στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο του ("Μπορίς Γκοντούνοφ").

GEDDA

Από το 1953 εμφανίζεται στην Όπερα του Παρισιού, στο Κόβεν Γκάρντεν και στο Φεστιβάλ του Αιξ-αν-Προβάνς. Το 1957 κάνει το ντεμπούτο του στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ με την "Απαγωγή στο Σεράι" καθώς και στην Met της Νέας Υόρκης με τον "Φάουστ".

Βρίσκεται στην ακμή της σταδιοδρομίας του και από το 1957 έως το 1983 εμφανίζεται περισσότερες από 350 φορές στην Met και διατρέχει όλο το ρεπερτόριο γαλλικής, ιταλικής, ρωσικής και τσεχικής όπερας.

Η δισκογραφία του είναι εξίσου εντυπωσιακή, μέχρι πολύ αργά στη ζωή του, καθώς ηχογραφεί μέχρι τα 78 του ("Ιδομενέας" το 2003). Έχει κάνει ηχογραφήσεις με πολύ μεγάλους διευθυντές ορχήστρας (Ότο Κλέμπερερ, Ζορζ Πρετρ, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν), όπως και με τις μεγαλύτερες ντίβες ("Κάρμεν" με την Μαρία Κάλλας, "Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ" με την Γκαλίνα Βισνέφσκαγια).

GEDDACALL

ΔΗΜΟΦΙΛΗ